jorge luis borges / 2019.

Jorge Luis Borges – na 120. rođendan prigodni scenski program u KIC-u

Jorge Luis Borges je veliki argentinski pisac i da je tu sa nama, slavio bi svoj 120. rođendan. Povodom toga održat će se scenski događaj “U Borgesovim ogledalima”, koncipiran kao “dinamično preplitanje ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa ovog pisca”.

U svrhu jače polarizacije elemenata pa i naglašavanja ideje međusobnog zrcaljenja svih sastojaka, uz umjetnike koji su trajno opsjednuti Borgesovim djelom, uključena je glazba i film. Sudionici ovog posebnog scenskog događaja koje je okupio Goran Matović, autor koncepcije, svojim umijećem uspostavljaju novi dijalog s piscem koji je središte književnog univerzuma.


Borgesova slava zasniva se na ulozi ekskluzivnog šaptača, ezoteričnog reformatora i elitnog sugovornika. Usprkos svojoj poznatosti, Borgesovi čitatelji imaju iluziju da su ga sami otkrili i da im se gotovo osobno obraća. Nakon Borgesa u književnoj republici ništa ne ostaje tamo gdje je prije bilo…

Scenski program povodom 120. obljetnice rođenja Jorge Luis Borgesa pod naslovom U Borgesovim ogledalima održat će se u četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u 19 sati u KIC-u (Preradovićeva 5).

jorge luis borges

Jorge Luis Borges – o piscu

Jorge Luis Borges rođen je u Buenos Airesu 24. kolovoza 1899., a preminuo u Ženevi, 14. lipnja 1986. godine. Bio je argentinski pisac i “jedan od najsamosvojnijih autora suvremene svjetske književnosti uopće”. Njegova je proza bitno utjecala na svjetsku književnost druge polovice 20. stoljeća. Najpoznatiji je po kratkim pričama, ali bio je i pjesnik i esejist.

“Nisam siguran da postojim, u stvari. Ja sam svi pisci koje sam poznavao, svi ljudi koje sam sreo, sve žene koje sam volio, svi gradovi koje sam posjetio… Nisam ni u što siguran, ne znam ništa… Možeš li zamisliti da čak ne znam ni datum svoje smrti?”, misli Jorge Luis Borges. O ovom velikom piscu doznajte više na Wikipediji.

Tagged