jazz.hr/jesen - tvornica kulture - 2021.

Jesenski glazbeni festival Jazz.hr donosi pet koncerata u Tvornicu kulture

Kreće jesensko izdanje festivala Jazz.hr! Festival otvara svoja vrata u četvrtak, 30. rujna i traje do subote, 2. listopada 2021. godine. A prvi koncert koji otvara ovogodišnji Jazz.hr rezerviran je za jedini profesionalni jazz orkestar u Hrvatskoj – Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije. Tvornica kulture bit će 30. rujna mjesto za čuti vrhunski orkestar i vrhunske soliste kako šetaju od elektronskog jazza pa sve do salse, pod ravnanjem Mirona Hausera.

Uz orkestar će 30. rujna s početkom u 19:30 sati nastupiti i njihovi dosadašnji mnogobrojni suradnici. To su skladatelji, solisti različitog žanrovskog izričaja, bogatih autorskih i diskografskih biografija. Među njima izdvojit ćemo imena kao što su Joe Kaplowitz (Hammond orgulje), Lela Kaplowitz (vokal) i Chui (Toni Starešinić – klavijature). Nastupit će i Zoran Majstorović (oud), Bruna Matić (bubnjevi), Valerija Nikolovska (vokal) & Viktor Lipić (klavijature). A tu su i Mario Bočić (saksofon) & Luka Žužić (trombon), Filip Novosel (tambura), Zvjezdan Ružić (klavir i melotron) i FiloSofía (Sofija Široka – vokal, Darko Sedak Benčić – truba i Lazaro A. Hierrzuelo – perkusije).


Drugi dan festivala očekuju nas Zvonimir Šestak Groove Assembly i gosti. A kao gosti nastupit će Hrvoje Rupčić (konge & perkusije) i Borko Rupena (pandeiro & perkusije). Zvonimir Šestak, jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih basista, s pozicije sidemana prelazi na mjesto bandleadera. A na koncertu će predstaviti svoj skladateljski prvijenac, album In the pocket, čija nas promocija očekuje u petak u 19:30 sati. Više informacija o festivalu i ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama na adresi jazzhrfestival.com.

Jesenski Jazz.hr predstavlja Danijela Čačiju

Ovaj izvrsni vokalist hrvatskog podrijetla s internacionalnom adresom nastupit će drugi dan festivala u 20.30 sati. Zanimljivo, Danijel je još kao vokalni solist u prestižnom američkom časopisu DownBeat proglašen najboljim mladim pjevačem u 2013. godini. Nakon što je osvojio Porin u kategoriji Jazz album godine za album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima snimljen s HGM Jazz Orkestrom 2014. godine, izdaje svoj debitantski solo album Lifeline.

2016. godine osvaja i nominaciju prestižne njemačke glazbene nagrade Echo Jazz kao pjevač godine. Na festivalu Jazz.hr/jesen će u petak, 1. listopada, izvesti repertoar upravo s Porinom nagrađenog albuma kao i još neke jazz skladbe u svojim aranžmanima.

U subotu, 2. listopada u 19:30 kreće koncert dvojca “Freekind”

Njega tvore pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj (Hrvatska) i bubnjarka Nina Korošak Serčič (Slovenija). Ovaj jazz duo oformile su nakon upoznavanja na jazz akademiji u Grazu gdje su i bazirane. Njihove pjesme promiču snažne poruke ljubavi i nade, a nadopunjene su R&B-ijem i jazz-grooveom. Svoj prvi samostalno producirani EP Not good enough izdale su digitalno u lipnju 2021. godine.

U 20:30 sati očekuje nas avangardni konceptualni world-jazz ansambl Mimika Orchestra. On je formiran 2010. godine u Londonu, a trenutno je baziran u Zagrebu. Osnovao ga je hrvatski multi-instrumentalist i kompozitor Mak Murtić, čije su autorske kompozicije za ovaj ansambl pod snažnim utjecajem tradicija balkanskog folklora povezanog sa suvremenom jazz ekspresijom. Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma Božanstva Zemlje i Vode, Mimika trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma Altur Mur, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika. Mimika Orchestra čini čak 16 članova, čiji ćemo lik i djelo ugledati i poslušati na zadnji dan jesenskog festivala Jazz.hr – Jazz.hr/Jesen.

“Ovogodišnje 31. izdanje festivala fokus će imati na hrvatskom jazz skladateljstvu. Proširit ćemo i žanrovsku lepezu izvođača, a pronašli smo i novi dom za festival. Tako je od ove godine Tvornica Kulture domaćin sva tri dana festivala. Pripreme su manje više pri kraju i jedva čekamo prvi koncert u nizu”, rekla nam je Lana Janjanin, umjetnička ravnateljica festivala Jazz.hr.

Video: Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a

Tagged