jazzy halloween - kolding caffe zagreb - 2021.

Jazzy Halloween – boutique festival u Kolding Caffeu predstavlja tri benda

Jedno od najstarijih mjesta u srcu Zagreba, Kolding Caffe, u novu sezonu kreće uz prvi boutique festival Jazzy Halloween. Na njemu će se, u suradnji sa tri hrvatska jazz festivala, predstaviti GIIPUJA, The Morenos i Balkan Zoo feat Nina Ćorić.

U suradnji sa River Jazz Festom, festivalom protkanim kulturnom baštinom, tradicijom življenja i kulturom plovidbe na Savi, Dravi i Dunavu, koji je ove godine predstavio svoje 8. izdanje u Županji, Osijeku i Vučedolu, čast da otvori prvi Jazzy Halloween u Koldingu pripala je fusion bendu iz Osijeka – The Morenos. Oni će predstaviti svoju mješavinu jazza, bluesa, funka i latino jazza. The Morenos su Moreno Pletikosić (hammond), Mario Lovaković (električna gitara), Benjamin Lamza (tenor sax), Danijel Šimić (truba), Robert Tešanović (bubnjevi) i Dane Peršić (udaraljke).


“Imate festival koji traje 30 godina i oko njega još uvijek svi trepere. I organizator i lokalna i šira zajednica i glazbenici i publika. Ako donosi smješak na njihova lica, zadovoljava i podgrijava njihovu strast za kulturom, to je potvrda da se radi o manifestaciji koja zavređuje da ju se čuva kao kap vode na dlanu. Tada je to nešto doista vrijedno!”, tim riječima u jednoj od svojih tekstova Davor Hrvoj opisuje Jazz Time Rijeka, internacionalni jazz festival, koji je ove godine proslavio 30 godina postojanja.

Jazz Time Rijeka, partner drugog dana festivala Jazzy Halloween predstavlja se projektom GIIPUJA

Iza imena GIIPUJA stoji akronim za Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima. Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se quartetom Damjans otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje. Na njemu progovara jezikom tradicije kroz slobodu jazz improvizacije. Na prvom Jazzy Halloweenu Grbac i ekipa predstavit će nam se programom GIIPUJA za Matetića.

Program je nastao u čast Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga. Podsjetimo, on je teoretski izradio, uokvirio i fiksirao “istarsku ljestvicu” – tonski niz od šest tonova i polutonova. A bilježio je i narodna pjevanja svoga kraja i skladao u tom duhu. Projekt prati i novo glazbeno izdanje, koje će uskoro biti objavljeno na USB sticku va kamike – u kamenu! GIIPUJA su Damjan Grbac (kontrabas), Marko First (violina i sopela), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

Jazzy Halloween u Koldingu posljednji dan realizira u suradnji s bjelovarskim Jazzica Festom

Sami organizatori ga opisuju kao “mali, opušten, ležeran, nasmijan i romantičan glazbeni festival pod zvijezdama”. A na pozornici Koldinga nastupit će Balkan Zoo feat. Nina Ćorić. To je sastav pod vodstvom basiste Maria Rašića, a svira balansiranu fuziju različitih glazbenih stilova sa primjesama balkanskog melosa, kompleksnih ritmova, jazz harmonije i improvizacije.

Mario Rašić jedan je od najpoznatijih hrvatskih basista, studijski i session glazbenik. Iza sebe ima 20 studijskih albuma s raznim hrvatskim izvođačima. Dugogodišnji je član grupe Goran Bare i Majke s kojima je dosad osvojio 6 prestižnih diskografskih nagrada Porin. Uz to, producirao je i aranžirao višetruko nagrađivan album Nuspojave.

Uz Rašića na basu ritam sekciju nosi Mirsad Dalipi, bubnjar s Kosova

On je inače stalni član benda Ede Maajke, Gipsy Groovea sa Kosova i Azil Jazz trija. Njihovo bogato glazbeno iskustvo i osebujan svirački stil doprinose egzoticnom zvuku Balkan Zoo Ensemblea. Iskustvo i suradnja s brojnim domaćim izvođačima doprinose specifičnom glazbenom izričaju klavijaturiste Rea Radana, a klarinetist Ngadhnjim Imi Istrefi daje svoj glazbeni potpis u kojem slušatelj može prepoznati elemente albanske tradicionalne glazbe i jazz fusiona.

Originalne romske pjesme u fusion aranžmanima Balkan Zoo Ensemblea izvodi Nina Flamenca – Nina Ćorić. Prva i jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj, koja je svoj glazbeni put započela u legendarnom BP Klubu, a osnivačica je i Flamenco Festivala Zagreb. Više o satnici Jazzy Halloween festivala doznajte na mrežnim stranicama na adresi kolding.hr/caffe.

Video: Mario Rašić i Balkan Zoo Ensemble ft. Edo Maajka – Ton, klapa, akcija

Tagged