big band rtv slovenia | jazzhr fall edition 2022

JazzHR Fall edition 2022 – jazz festival koji u Tvornicu kulture donosi pet vrhunskih koncerata

JazzHR Fall edition 2022 od srijede do petka, od 5. do 7. listopada 2022. godine, donosi čak pet vrhunskih koncerata u Tvornicu kulture! Big Band RTV Slovenija & Solisti, Bruna Matić Quintet, Filip Pavić Quartet, Petar Ćulibrk – World’s Okayest Pianist i Vasil Hadžimanov Band predstavit će svoju glazbu Tvornici kulture, a publika će imati i priliku pogledati izložbu makedonskog umjetnika Vlade Kostova. Ulaznice za JazzHR Festival – Fall edition dostupne su u sustavu Entrio po festivalskoj cijeni od 150 kuna. Također, u ponudi su i dnevne ulaznice koje su dostupne po cijeni od 70 kuna.


Festival JazzHR – Fall edition otvorit će Big Band RTV Slovenija & Solisti. Prisjećajući se brojnih uspješnih nastupa ovog orkestra kroz povijest festivala JazzHR, nakon dugo ga vremena imaju priliku ponovno ugostiti. I to s repertoarom mladih, aktualnih skladatelja i solista iz Slovenije i Hrvatske. Big Band Radio-televizije Slovenije kontinuirano djeluje od 1945. godine i ponosi se činjenicom da je među najstarijim orkestrima ove vrste u svijetu.

Danas je ovaj Big bend sastavljen od pretežno mladih i naravno virtuoznih glazbenika. Oni svojim profesionalizmom održavaju izuzetno visoku razinu orkestralne jazz produkcije u Sloveniji. Big Bandu RTV Slovenija na ovom će se koncertu pridružiti njegovi dosadašnji gosti i suradnici iz Slovenije. Također, nekoliko će solista iz Hrvatske s orkestrom nastupiti prvi put, a svi će predstaviti svoje autorske skladbe.

Na festival JazzHR – Fall edition 2022 dolazi i Bruna Matić

Bubnjarka, skladateljica i aranžerka Bruna Matić u svibnju 2021. godine prvi put predstavila svoj autorski audiovizualni projekt N O I S E – suitu u trajanju od 75 minuta. U njoj kroz spoj glazbe i videa, kao i jazza i elektroničke glazbe govori o buci koja nas okružuje. Ali govori i o buci u nama samima.

Mlada bubnjarka na ovom je projektu radila oko dvije godine i autorica je kompozicija, aranžmana, teksta i videa. Isti projekt prilagodila je i snimila u sastavu kvinteta, a izdaje ga pod vlastitom izdavačkom kućom Zebra Music. Na JazzHR Festivalu – Fall edition pred publiku u Tvornicu kulture stiže s projektom Bruna Matić Quintet u četvrtak, 6. listopada. Dodajmo da Brunu možete pratiti putem njezinog Instagram profila.

Debitantski autorski album jazz gitarista i skladatelja Filipa Pavića Terra Incognita (Croatia Records, 2019.) publika i kritika izvrsno su prihvatili pa je tako i uvršten na brojne popise najboljih albuma te godine. Svoj najnoviji album Labyrinth Songs (Croatia Records, 2022.) snimio je s ponajboljim hrvatskim jazz glazbenicima uz producenta Stefana Ameria u njegovom studiju Artesuono u Udinama. Stilski je raznolikiji od albuma prvijenca. No, u isto vrijeme zadržava karakterističan osjećaj za melodiju i liričnost. Filip Pavić sa svojim kvintetom na pozornicu JazzHR Festivala – Fall edition stiže također u četvrtak, 6. listopada.

Petar Ćulibrk 2018. pokreće autorski samostalni pijanistički projekt “World’s Okayest Pianist”

Projekt za njega predstavlja “pokušaj oslobađanja i nadilaženja vlastitih mogućnosti kroz vječnu inspiraciju starih majstora, a s dozom nekih novih doživljaja glazbe“. Njegov prvi samostalni autorski album Old School (Intek Music, 2022.), snimljen početkom godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, čine skladbe nastale kroz različita razdoblja njegovog života. A u njima se mogu čuti i različiti glazbeni utjecaji. Počevši od Oscara Petersona, preko nezamjenjivoga Reda Garlanda, Kennyja Barrona i Billa Evansa pa sve do mladih snaga kao što su Taylor Eigsti, Emmet Cohen i Nicolas Dupuis (Anomalie). Album možete poslušati na JazzHR Festivalu – Fall edition u petak, 7. listopada.

Svoje će novo izdanje publici predstaviti i jedan od vodećih srpskih pijanista, kompozitora, aranžera i pedagoga – Vasil Hadžimanov. Vasil Hadžimanov Band objedinjuje balkansku tradiciju i folkor s modernim, zapadnjačkim stilovima. Uz pomoć jazza, funka, rocka, progressiva i world musica tvori autentičan i unikatan glazbeni izričaj. Dodajmo da je u ovom sastavu do sada snimio sedam nagrađivanih albuma, a na festivalu JazzHR predstavlja se prvi put s najnovijim, osmim albumom Keyf. On je i dalje u kategoriji fusion žanra, ali donosi novitete u zvuku u odnosu na prethodna izdanja. O ovom bendu više doznajte na mrežnim stranicama na adresi vhband.com.

Tijekom cijelog festivala publika će moći posjetiti izložbu Save the Earth makedonskog umjetnika Vlade Kostova. Rođen je u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji gdje je završio umjetničku školu Lazar Ličenoski, nakon čega je radio kao crtač u londonskom studiju za animirane filmove Hollywood Road Film Production. Posljednjih je trideset godina aktivan kao slobodni umjetnik, a bavi se slikarstvom i kiparstvom. U sklopu festivala JazzHR izložit će svoje skulpture glazbenika izrađene od otpadnih metala.

Tagged