slavko kopač - šetnja - 1949.

Izložbom “Kopač” u Meštrovićevom paviljonu prikazuje se opus hrvatsko-francuskog umjetnika Slavka Kopača

Likovnom izložbom “Kopač” prikazat će se opus hrvatsko-francuskog umjetnika Slavka Kopača. Ovaj veliki slikar rođen je u Vinkovcima 21. kolovoza 1913. godine. Njegove slike pripadaju vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti. On je snažno obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. stoljeća. Stvarajući s renomiranim svjetskim umjetnicima poput Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa, Kopač je stvarao trendove u Parizu.


Izložba Kopač prikazat će izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih, ali i pjesničkih ostvarenja. Djela su prikupljena iz muzejskih institucija i privatnih kolekcija, a pružaju uvid u kulturno-antropološke prilike sredina u kojima je umjetnik djelovao. A djelovao je u više gradova, kao što su Vinkovci, Zagreb, Firenca, Mostar i Pariz. Izložbeni postav proteže se kroz sve izložbene prostore Meštrovićevog paviljona. Izložba će obuhvatiti i eksterijer, u kojem će biti postavljene različite instalacije referentne na Kopačev rad.

Izložbu Kopač možete pogledati od petka, 17. prosinca 2021. godine. Meštrovićev paviljon je otvoren svaki dan, od ponedjejka do nedjelje od 11 do 19 sati. Više informacija o izložbi i ulaznicama doznajte na mrežnim stranicma na adresi slavkokopac.com. Izložba će biti otvorena do nedjelje, 27. ožujka 2022. godine.

Glavni cilj izložbe Kopač je revalorizacija i kontekstualizacija lika i djela ovog velikog umjetnika

Slavko Kopač se autentičnim pristupom pozicionirao kao jedan od najvažnijih protagonista u umjetnosti Informela i Art bruta. Informel i Art brut su umjetnički pravci inovativnih materijala kao što su fragmenti stakla, uporabnih predmeta, guma, čeličnih žica, kora drveta, kamen, gips… Spomenuta umjetnost odbacuje standardne, konvencionalne forme komunikacije i pristupa stvaranju. U tim umjetničkim formama Kopač je stvorio svevremenska likovna djela koja svojim nevinim, otvorenim pristupom te vedrinom jasno komuniciraju osnovne ideje njegova stvaranja: poruke mira i uključivosti.

Rođen je u Vinkovcima 1913. godine. Diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., a zahvaljujući stipendiji Francuske Vlade boravio je na usavršavanju u Parizu. Nakon akademije, od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, kada odbacuje akademizam i ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Od 1948. godine trajno se nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut.

30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije. Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.

Tagged