izložba "prisutne" / marija koruga / lauba

Izložbe umjetnica Marije Koruge i Ivane Tkalčić naziva “Prisutne” i “BWPWP” održavaju se u Laubi

Nakon ljetne stanke, Lauba – kuća za ljude i umjetnost će 27. kolovoza 2019. godine s početkom u 20 sati, započeti jesenski program s otvorenjem dviju samostalnih izložbi – Marije Koruge pod nazivom “Prisutne” i Ivane Tkalčić pod nazivom “BWPWP / Back When Pluto Was a Planet”. Izložbe će biti otvorene od 27. kolovoza do 10. rujna 2019. godine od ponedjeljka do petka od 14 do 22 sata, a subotom od 11 do 22 sata i mogu se razgledati uz ulaznicu po cijeni od 25 kuna za odrasle i 10 za djecu i studente. Ulaz na otvorenje je besplatan. U popratnom programu u dvorištu Laube na otvorenju nastupit će Mormorsmor – rezident DJ promotorskog kolektiva Živa Muzika, polovinka DJ dua Tajga & Tundra i trećinka DJ molekule Ćelija.

Prisutne – Marija Koruga

Izložbom crteža i akvarela velikog formata nastalih temeljem istraživanja o o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest, Marija Koruga upućuje na potrebu da se povijest redefinira i interpretira kroz suvremenu prizmu.

Nastavljajući se na svoje prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serija slika Obična promatračica i Iz povijesti), novi ciklus radova koji izlaže Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja (Vesna Parun, Marija Monterisi, Bara Kramarić, Dora Filipović, Ana Maletić, Renata Kroneisl Rucner, Dora Pejačević, Zdenka pl. Makanec i Mira Hercigonja).

Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire, a ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem.

BWPWP / Back When Pluto Was a Planet – Ivana Tkalčić

Izložba Ivane Tkalčić obuhvaća različite aspekte autoričinog izražaja kroz medije koji uključuju video radove, arhivske i dokumentacijske materijale, kolaže, objekte i instalacije.

U središtu njenog umjetničkog istraživanja je utjecaj obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja s jedne strane te s druge utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca. Pri izradi radova koristi dokumente i objekte sentimentalne vrijednosti koji kroz proces rada, kao elementi koji ga čine, dobivaju novi oblik i dodatna značenja. Kroz svoje radove istražuje promjene u tehnologiji i načine na koje ona preoblikuje našu svijest i način razmišljanja.

Nerijetko u radovima uključuje reference na prvobitni internet i načine komunikacije koji su se posljednjih godina značajno promijenili.

BWPWP / Back When Pluto Was a Planet - Ivana Tkalčić

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

2 thoughts on “Izložbe umjetnica Marije Koruge i Ivane Tkalčić naziva “Prisutne” i “BWPWP” održavaju se u Laubi

Comments are closed.