željko beljan - mit, vez i vuteks - galerija karas - 2020

Izložba Željka Beljana pod nazivom “Mit, vez i Vuteks” održat će se u Galeriji Karas

U Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) u utorak, 7. srpnja 2020. godine u 19 sati otvorit će se izložba Željka Beljana pod nazivom “Mit, vez i Vuteks”. U Beljanovoj alternativnoj stvarnosti motivi veza su izmijenjeni, oni više nisu namijenjeni idiličnim kuhinjama ili etnografskim zbirkama u zavičajnim muzejima, već osobnom ritualu umjetnika u kojem on poput šamana oslobađa vlastitu prošlost i mijenja joj tijek.


Kao što se u plesnoj predstavi Kolo (2019.) Saša Božić i Petra Hrašćanec poigravaju koreografijama folklornih skupina stvarajući gotovo futuristički tradicijski performans, tako nas i Željko Beljan odvodi putem u psihodelično nebo, isto ono gdje ćemo dijeliti mesijansku viziju s krmcima, dupinima i patkama. Na tom je nebu sve doista moguće u simultanoj stvarnosti (iz predgovora, Josip Zanki).

Izložba ostaje otvorena do 19. srpnja 2020. godine.

Napomena: Na ulazu u Galeriju nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u Galeriju. Čuvarica na ulazu u Galeriju imat će zaštitnu masku i rukavice te kontrolirati broj posjetitelja, a posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra. Dodirivanje eksponata nije dozvoljeno. Kvake te sve ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.

O Željku Beljanu

Željko Beljan rođen je 17. lipnja 1984. godine u Vukovaru. Od 2016. studira na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ilustracijom, stripom i izradom plakata bavi se od 2010.

Prvu samostalnu izložbu imao je 2016. u Osijeku. Autor je brojnih plakata za razne zagrebačke klubove i druge umjetničke inicijative i bendove kojima je član ili suradnik.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged