izložba "we see ukraine" | daria pugachova | galerija forum zagreb | 2023.

Izložba “We see Ukraine” održava se u Galeriji Forum od 11. do 30. prosinca 2023. godine

U zagrebačkoj galeriji Forum održat će se međunarodna izložba pod nazivom “We see Ukraine”. I dodajmo, dan otvorenja izložbe je ponedjeljak, 11. prosinca 2023. godine, a uz samo otvorenje, to je i jedini dan kada možete vidjeti, ali i sudjelovati u performansu “Kroz zid“, čija je autorica Daria Pugachova. A izložba “Wee see Ukraine” spaja umjetnike koji svi pokušavaju pronaći odgovor na pitanje “Što je to što ljudima daje snagu da ustraju za vrijeme rata koji naizgled nema kraja?”…

Nakon 20 dugih mjeseci od njegova početka, nerijetko se dogodi da rat u Ukrajini jednostavno isklizne iz naše percepcije svakodnevice. To je tema koja jednostavno potone pod drugim, novim, aktualnim temama, koja se stopi s ostalom bukom svakodnevnih vijesti, dok mi, stanovnici ostatka Europe, dalje kročimo putem vlastitih kompliciranih svakodnevnih života.

No, Ukrajina i njeni stanovnici i dalje trebaju našu pomoć. A osnova te pomoći jest razumijevanje situacije koju oni proživljavaju. Zakoračimo dalje od uobičajenih kategorija kao što su geopolitika ili bezličan jezik vijesti – čak i od užasa i boli. We see Ukraine nije izložba samo o borbi i gubicima. Ova izložba je i o nadi.

Izložbu “We see Ukraine” možete tijekom prosinca 2023. godine pogledati u Galeriji Forum

Šest umjetnika koji sudjeluju u izložbi izabrani su na natječaju na koji se prijavilo preko 170 umjetnika. Svi oni imaju svoje vlastite duboko individualne i dirljive poglede na taj rat. A sudionici izložbe Wee see Ukraine su Iryna Vorona (Ukrajina), Mykhaylo Barabash (Ukrajina), Anna Stoeva (Bugarska), Igor Grubić (Hrvatska), Daria Pugachova (Ukrajina/Bugarska) i Olha Filonchuk (Ukrajina/Njemačka).

Riječ je o projektu realiziranom uz financijsku podršku iz EU programa Kreativna Europa i Nacionalnog fonda za kulturu Bugarske. Organizaciju vodi Tanuki Films iz Sofije, u suradnji s produkcijskom kućom Eclectica iz Zagreba i Centrom za razvoj turizma u Lavovu. Partneri izložbe u Hrvatskoj su Galerija Forum u Zagrebu i Galerija Prica u Samoboru.

Izložba We see Ukraine se otvara u Galeriji Forum u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. godine u 19 sati. A izložba se može pogledati do subote, 30. prosinca 2023. godine. Sve dodatne informacije doznajte na Facebook stranici zagrebačke Galerije Forum. A tko je i što radi konceptualna umjetnica Daria Pugachova doznajte na njezinom Instagram profilu.

Tagged