vegeta 40 dodatak jelima / kartonska kutijica, dušan mrvoš, 1959.

Izložba “Vegeta 60 – paketić povijesti: dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019.” u HDD Galeriji

U Noći muzeja, u petak 31. siječnja 2020. godine od 19 sati do ponoći u HDD galeriji otvara se izložba “VEGETA 60 – PAKETIĆ POVIJESTI: DIZAJN I EVOLUCIJA VEGETE OD 1959. DO 2019.”

U kustoskoj koncepciji Draženke Jalšić Ernečić, izložba daje pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže jednog od najslavnijih hrvatskih brendova – Podravkine Vegete. Osim 60 muzejskih primjeraka ambalaže za Vegetinih 60 godina, izložba sadrži i veliku količinu arhivskog materijala, fotografija, starih reklamnih spotova, isječaka iz legendarnih Malih tajni velikih majstora kuhinje i tekstova koji oživljavaju priču o brendu s kojim su živjele generacije.

Izložbu možete pogledati do 18. veljače 2020. godine u Galeriji HDD.

Iz teksta kustosice Draženke Jalšić Ernečić

Vegeta 60 – Paketić povijesti temelji se na priči o dizajnu ambalaže i grafičkom dizajnu jedne od zasigurno najpoznatijih i najdugovječnijih brendova prehrambene industrije u Hrvatskoj. U svojoj osnovi temelji se na muzejskoj priči o predmetima koji se čuvaju u Zbirci grafičkog i produkt dizajna Muzeja grada Koprivnice, zbirci ambalaže Muzeja prehrane Podravka te na predmetima sačuvanima u službi Ambalaža i dizajn, odnosno Marketingu Podravke. Sinergija baštinske ustanove i privrede omogućila je istraživanje povijesti dizajna i ambalaže te evoluciju percepcije i recepcije dodatka jelima stvorenog u tvorničkom laboratoriju Prehrambene industrije Podravka u Koprivnici.

Priča o razvoju i evoluciji marke proizvoda koja je u šest desetljeća postala jedan od najznačajnijih hrvatskih brendova mogla bi se u kontekstu industrijske povijesti 20. stoljeća temeljiti na povijesti istraživanja i razvoja tehnologije, ekonomske povijesti i povijesti marketinga i oglašavanja, no naglasak je ovom prilikom stavljen na povijesni razvoj ambalaže i grafičkog dizajna Vegete te pregled agencijskog dizajna kroz šest desetljeća. Vegeta kao predmet istraživanja u kontekstu povijesti primijenjenih umjetnosti i dizajna u 20. stoljeću odražava prostor, vrijeme i ljude koji su je stvarali, razvijali i mijenjali u skladu sa zahtjevima vremena i tržišta. Muzejska priča o industrijskoj baštini Podravke i Vegete nije samo priča o oblikovanju ambalaže i likovnim rješenjima grafičkog dizajna i redizajna ili o razvoju i evoluciji brenda.

Izložba u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva ima daleko dublje simbolično značenje nego što se to na prvi pogled čini. Na razini kustoskog koncepta i priče o razvoju i evoluciji ambalaže te grafičkom dizajnu jednog dugovječnog hrvatskog brenda, izložba o Vegeti priča je o prostoru, vremenu i ljudima. Istraživanju i razvoju Ideja. Inovaciji. Kreaciji. Emocijama. Preispitivanju i analitičkom pristupu. Potrebi za novim spoznajama, novim tržištima, novom izgledu ambalaže.

U takvoj percepciji leži snaga Vegete kao brenda, a inovativnost u razvoju ambalaže i industrijskom dizajnu osnova je timske kreacije koja već šest desetljeća postavlja nove trendove, u kojoj su dizajneri ambalaže i grafički dizajneri tek malen, ali bitan dio kolektivne (agencijske) priče. Stavljanje naglaska na industrijski i grafički dizajn najpoznatijeg hrvatskog začina, stručnjake za marketing i oglašavanje, ljude iz agencije, kreativne i umjetničke direktore, dizajnere, ilustratore i tipografe, malen je, ali važan prilog istraživanju povijesti dizajna i vizualnih komunikacija na ovim prostorima.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged