tartagline police za knjige

Izložba “Tartagline police” – radovi hrvatskih umjetnika različitih generacija

U Galeriji Forum otvorit će se izložba “Tartagline police” s radovima hrvatskih umjetnika različitih generacija posvećenima Marinu Tartagli, uz fotografsku dokumentaciju Toše Dabca, Milana Pavića, Pavla Cajzeka, kao i radove samog Tartaglie.

Izložba se otvara 15. studenoga 2019. godine u 19 sati u Galeriji Forum (Teslina 16), a možete je pogledati do 15. prosinca 2019. godine.

Inspiracija za izložbu bile su Tartagline police za knjige u njegovu atelijeru na Likovnoj akademiji u Zagrebu (Ilica 85). Atelijer je nakon Tartagline smrti 1984. naslijedio Đuro Seder, a nakon što se on preselio u prostor u prizemlju, atelijer je postao klasa profesora Zoltana Novaka, a police su iščupane iz zida.

>>> PROČITAJTE VIŠE: 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac u Muzeju suvremene umjetnosti

Prema ideji studenta slikarstva Jurice Pušenjaka – Mozarta i voditelja Galerije Forum Feđe Gavrilovića police su poslužile kao podloga za nove umjetničke radove Đuri Sederu, Miji Vesoviću, Svjetlanu Junakoviću, Ivanu Fijoliću, Grguru Akrapu, Dominiku Vukoviću, Ivoni Jurić i samom Jurici Pušenjaku – Mozartu.

“Prostor atelijera je, ionako, (kao što je rekao Đuro Seder) bio ispunjen Tartaglinom prisutnošću, a nju je upio i sav mobilijar u njemu. Korištenje komada pokućstva za stvaranje novih djela slično je, stoga, ritualnoj konzumaciji Tartaglina tijela, kako bi se prizvao njegov snažni duh”, piše voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović u predgovoru izložbe.

Na tim radovima izduženog formata svatko je dao specifično viđenje umjetničke tradicije.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -