Izložba "Sprang - moda iz okvira" / Etnografski muzej Zagreb

Izložba “Sprang – Tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu” u Etnografskom muzeju

Izložba “Sprang – moda iz okvira – Tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu” otvara se u utorak, 27. kolovoza 2019. godine u 19 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Izložbu možete pogledati do 22. rujna 2019. godine, a na njoj ćete moći vidjeti ručno pletenu odjeću izradenu sprang tehnikom, čija je osnovna karakteristika pletenje prstima. Od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka pa sve do današnjih dana, tehnika je u svojoj osnovi ostala praktično nepromijenjena. Autorski odjevni predmeti koji su inspirirani poviješću i začudnim bojama prirode na izložbi oživljuju i dočaravaju ljepotu stilova u raznovrsnosti uzoraka. Haljine, pokrivala, kapice, kao i višefunkcionalna odjeća, svojom osebujnošću i kombinacijom boja pomiču nas u pomalo mističan međuprostor koji ujedinjuje minula doba sa suvremenim dizajnom i nadahnjuje nas u svakome pogledu.

Sylva Antony Cekalová – restauratorica

Sylva Antony Cekalová rođena je 1978. godine u Pragu, gdje živi i radi. Po profesiji je restauratorica kaljevih peći. Nekoliko godina dolazi u Hrvatsku restaurirajući jedinstvene renesansne kaljeve peći koje se nalaze u dvorcu Veliki Tabor. Iako je Sylvina profesija keramika i restauriranje, od djetinjstva se bavi i glazbom.

Proučava i različite tekstilne tehnike i stare zanate, a u svojem se radu najćešće služi upravo prapovijesnim sprang pletenjem. Održavajući radionice i predavanja na kojima predstavlja tehniku, u mnogima je pobudila ljubav prema njoj. Uvjerena je da je ta drevna tehnika potpuno suvremena te da su njezine tajne, kao i mogućnosti koje pruža, još uvijek nedovoljno otkrivene. Želi da tehnika spranga probudi u gledatelju želju za razotkrivanjem kako bi zanimanjem za nju dobila pažnju koju i zaslužuje.

Andrea Brlobuš – autorica nakita

Andrea Brlobuš je po struci preparatorica za keramiku. Niz godina izrađuje nakit od željeznih alki te segmentirane dijelove karakteristične za srednjovjekovnu opremu. Pletenje u maniri verižnjače nerijetko kombinira s kožom, pečenom zemljom, platnom, školjkama i metalnim dijelovima.

Miješanjem materijala dobiva se prožimajući kolaž u tragovima koji svojom jednostavnošću imaju dah uvijek aktualne prošlosti u sadašnjosti.

Dugotrajno poznanstvo s restauratoricom Sylvom Antony Cekalovom obogatilo ju je ne samo u spoznajama o keramici već je uz nju naučila i osnove tehnike spranga, koju izraduje u slobodno vrijeme. Budući da sprang odjeća u sebi sadrži bogate uzorke te sama po sebi već ima predznak nakita, ovom prigodom odabrani su najednostavniji primjeri kako bi se uravnoteženo i nenametljivo uklopili s izloženima.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Izložba “Sprang – Tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu” u Etnografskom muzeju

Comments are closed.