izložba "rafael - na ishodištu mita" - muo zagreb - 2021.

Izložba “Rafael – na ishodištu mita” obilježava 501. godinu Rafaelove smrti

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt otvorio je izložbu “Rafael – na ishodištu mita”. Izložba je nastala u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia. Ostvarena je u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie, zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

Izložba je otvorena u povodu 500. godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia. Donosi jedinstveni uvid u utjecaj djela tog velikog talijanakog slikara i arhitekta. Podsjetimo, Rafael je rođen u talijanskom gradu Urbino 1483. godine, a umro je 1520.

Na izložbi Rafael – na ishodištu mita je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća. Radovi su nadahnuti remek-djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja, koji uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse.

Raffaello Sanzio da Urbino potječe iz umjetničke obitelji gdje je od najranijeg djetinjstva imao prilike razvijati svoj iznimni talent. Svoj puni zamah ostvario je u Firenzi, kolijevci renesanse, potom i papinskom gradu Rimu. Tamo je, između ostalog, bio imenovan upraviteljem gradnje bazilike sv. Petra. Iako je živio samo 37 godina, Rafael je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika renesanse, kao i jedan od najvećih umjetnika čovječanstva.

Djela inspirirana Rafaelovim djelima izložena na izložbi “Rafael – na ishodištu mita” svjedoče o veličini i značaju njegova umjetničkog stvaralaštva

Usavršavanje grafike od renesanse na ovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Zahvaljujući grafikama, poglavito u doba kada nije bilo fotografije niti muzeja, osiguran je prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koji je urodio mitom o “božanskom slikaru” čija su djela bila uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

Zahvaljujući Talijanskom kulturnom institutu 9. i 23. svibnja 2021. godine putem live streaminga od 12 do 24 sata biti će prikazan film Raffaello – Il Principe delle arti in 3D. To je prva filmska ekranizacija života Rafaela Sanzija iz 2017. godine. Radnje kreće od rođenja u Urbinu i obiteljskog okruženja do firentinskog i rimskog razdoblja kroz pregled i tumačenje 70 umjetničkih djela, od kojih više od 40 njih pripadaju velikom slikaru.

Izložba Rafael – na ishodištu mita popraćena je nizom didaktičkih panela za bolje razumijevanje Rafaelovog značaja u povijesti umjetnosti. Uz izložbu su organizirana i besplatna stručna vodstva te kreativne radionice čiji raspored možete pronaći na mrežnoj stranici muo.hr. Izložba se može razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do nedjelje, 6. lipnja 2021. godine.

Tagged