od meditacije do strasti / iris bondora dvornik / mimara zagreb 2019

Izložba “Od meditacije do strasti” umjetnice Iris Dvornik u Muzeju Mimara

Izložba “Od meditacije do strasti” u Muzeju Mimara od 4. do 31. prosinca 2019. godine predstavlja zagrebačkoj publici Iris Dvornik – umjetnicu koji već četrdeset godina djeluje na hrvatskoj i europskoj likovnoj sceni. S više od 350 skupnih i 52 samostalne izložbe, Iris Dvornik je postavila visoke standarde darivanja umjetnosti publici. Njezina djela obišla su gotovo sve kutke zemlje ostavivši trag u hrvatskoj kulturi i u vidu mnogobrojnih donacija gradovima i zbirkama. Mogu se istaknuti doniranja Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju stakla u Zadru, Modernoj galeriji Dubrovnik te muzejima u Vukovaru i Vinkovcima, no to ne govori dovoljno o ukupnom broju i vrijednosti umjetnina poklonjenih brojnim manjim galerijama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Opsežan izlagački rad predstavio je slikaričina djela i Europi, tako da se mnogi radovi nalaze u privatnim kolekcijama u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji. Za ovu izložbu odabrano je preko stotinjak radova, slika i malih objekata, koje će publika moći razgledati u Studiju Muzeja Mimara.

Eksperimentiranje s raznim tehnikama i materijalima, oduvijek je bio užitak umjetničinog stvaranja. Izložbeni postav uzbudljivo je putovanje koje pruža mnoga iznenađenja i novosti, izazov upoznavanja i otkrivanja stvaralačkog zanosa koji nas vodi od meditacije do strasti, kao što govori naslov same izložbe.

O umjetnici Iris Bondora Dvornik

Rođena je 1952. godine u Zagrebu. Mladost je provela u inozemstvu, gdje se i ško­lovala. 1975. godine upisuje smjer slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 1980. godine u klasi profesora Nikole Reisera. Od tada djeluje kao samostalna umjetnica. Članica je HDLU-a, ZUH-a (do 2002. god.), svojevremeno LIKUM-a, Huluka-a te BBK-a (Udruženje profesionalnih umjetnika Bavarske).

Ostvarila je 52 samostalne te sudjelovala na oko 350 skupnih izložbi, kao i na brojnim humanitarnim akcijama i kolonijama. Područja interesa su joj slikarstvo te izrada manjih objekata. Njezine slike i objekti nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu. Uvrštene su u zbirku Hrvatskog modernog slikarstva i kiparstva, u brojnim su sakralnim objektima, kao i u fundusima muzeja.

U Republici Hrvatskoj njezina se djela nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, Gliptoteci, Muzeju stakla u Zadru, Gradskom muzeju u Varaždinu, Muzeju grada Krapine, Muzeju grada Vukovara, Muzeju u Vinkovcima, Muzeju u Požegi, u Galeriji Prica u Samoboru te u mnogim drugim privatnim i javnim institucijama u zemlji i inozemstvu.

Predgovore katalozima njezinih izložbi pisali su brojni eminentni hrvatski i inozemni povjesničari umjetnosti. Dobitnica je treće nagrade stručnog žirija na VII. Trienalnoj nagradnoj natječajnoj izložbi u okviru Pasionske baštine. Odlazi na studijska putovanja u veći dio Europe te na druge kontinente. Živi i djeluje u Zagrebu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -