izložba "Ksenija Vinski Gasparini - dama hrvatske arheologije" / Arheološki muzej / Zagreb 2019.

Izložba “Ksenija Vinski Gasparini – dama hrvatske arheologije” u Arheološkom muzeju

Povodom stogodišnjice rođenja Ksenije Vinski-Gasparini, prve kustosice Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu i ciljem prezentacije njenog bogatog arheološkog i muzeološkog rada, u ponedjeljak 28. listopada 2019. s početkom u 10 sati sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se okrugli stol “Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije”.

Nakon okruglog stola, održat će se otvorenje istoimene izložbe s početkom u 13 sati.

Izložba Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije bit će otvorena do 29. prosinca 2019. godine, a posjetitelji se pozivaju na otkrivanje Izložbe krećući se kroz Muzej, a pruža im se i prilika da sjednu za stol istaknute arheologinje i da na trenutak postanu naša istaknuta muzealka.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Predstava “Malograđani” velikog Maksima Gorkog u kazalištu Gavella

Znanstveni rad Ksenije Vinski-Gasparini bio je najviše vezan za pretpovijesnu arheologiju, osobito za razdoblja brončanog i željeznog doba u našim krajevima. Vodila je mnogobrojna arheološka istraživanja na području kontinentalne Hrvatske (Goričan, Jalžabet, Martijanec, Sv. Petar Ludbreški, Brodski Drenovac, Ozalj…) te je autorica mnogobrojnih izložbi (Sarvaš i Vučedol – repartirani materijal, Iskapanje slavenskog gradišta u Mrsunjskom lugu, Arheološki spomenici na području Zagreba, Materijalna kultura pradavnih stanovnika naše zemlje, Istraživanje tumula starijeg željeznog doba u Međimurju …) kao i nekoliko stalnih muzejskih postava.

Istraživački rad Ksenije Vinski-Gasparini ključan je za razvoj hrvatske pretpovijesne arheologije te je monografijom Kultura polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj udarila temelje u proučavanje kasnog brončanog doba. Svojom predanošću arheologiji Ksenija Vinski-Gasparini dala je izuzetan i trajan doprinos struci, a kao svestrana muzealka pridonijela je afirmaciji i ugledu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Mala povijest AMZ, kojim Arheološki muzej u Zagrebu obilježava važne događaje, osobe ili predmete vezane uz dugogodišnju povijest muzeja.

Teme Okruglog stola

Na okruglom stolu Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije pozdravnu riječ održat će Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Dubravka Balen-Letunić, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, u mirovini i moderatorica okruglog stola Tihomila Težak-Gregl, predstojnica Katedre za prapovijesnu arheologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pregled bogatog muzeološkog rada i osobnih odnosa koji su oblikovali arheološku karijeru Ksenije Vinski-Gasparini prezentirat će Ana Solter i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu)

O retrospektivi i važnost istraživačkog rada Ksenije Vinski-Gasparini o kasnom brončanom dobu i početku starijeg željeznog doba govorit će Daria Ložnjak Dizdar (Institut za arheologiju)

>>> PROČITAJTE VIŠE: Europa u kinu – projekcije naslova recentne, europske, filmske produkcije

O Grupi Zagreb – od vizije do realizacije govorit će Snježana Karavanić (Institut za arheologiju).

O ostavama sjevernog Jadrana u kontekstu novih istraživanja govorit će Martina Blečić Kavur (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Koper, Slovenija).

O Stopama Ksenije Vinski-Gasparini u Martijancu (1957.), Jalžabetu (1963.) i varaždinskoj Podravini – rezultati novih istraživanja govorit će Saša Kovačević (Institut za arheologiju).

O jednom od najvažnijih terenskih istraživanja u karijeri Ksenije Vinski-Gasparini – groblja pod humcima u selu Goričani govorit će Ivan Drnić (Arheološki muzej u Zagrebu).

Doprinos Ksenije Vinski-Gasparini srednjovjekovnoj arheologiji prezentirat će Maja Bunčić (Arheološki muzej u Zagrebu).

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -