Izložba "Knjige naših ulica - 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu" u Etnografskom muzeju

Izložba “Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu” u Etnografskom muzeju

Udruga “Lastin rep” u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, Udrugom “Pozor” te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 1. prosinca 2018. godine u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti.

Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Ulica Zlatarova Zlata i sl. Ti nazivi poslužili su kao inspiracija umjetnicima koji su ilustrirali, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Postavit će se središnja informativna ploča nazvana Knjigovid s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Tijekom trajanja projekta, pod stručnim vodstvom umjetnika i pedagoških djelatnika bile su organizirane likovne i dramske radionice te večeri druženja uz knjigu i film, za djecu svih uzrasta, roditelje, umirovljenike i sve ostale stanovnike naselja.

Radionica čitanja Knjige našeg djetinjstva u izvedbi HČD-a, radionica izrade knjiga Knjiga na dlanu, Radionica Modra Rijeka, Radionica Knjige u živo i dr. Radovi s radionica bili su izloženi u Bibliobusu na putujućoj izložbi 100 lica Šegrta Hlapića. Na izložbi Knjige naših ulica, 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu u Etnografskom muzeju izložene su ilustracije i likovni radovi koji su nastali tijekom trajanja projekta.

Završna prezentacija cjelokupnog projekta biti će održana u svibnju 2020. godine u naselju Botinec. Ostvarenjem ovog projekta potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, a jedinstveno uređeno naselje će svojim primjerom zasigurno privući pažnju hrvatske javnosti.

Oplemenjujući prostor u kojem živimo dajemo jasan primjer brige za okolinu namijenjen prije svega mlađim naraštajima, a zatim i stanovnicima svih zagrebačkih naselja.

O izložbi

Izložba pod nazivom Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu otvara se u utorak, 26. studenog 2019. godine u 19 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg braće Mažuranić 14).

Izložba ostaje otvorena do 2. siječnja 2020. godine.

Na otvorenju izložbe imat ćemo prilike uživati u glazbenoj izvedbi Vladimira i Jakova Peruško Rihtar (vokal i gitara), kao i u predstavljanju kolekcije Modna Bajka Ivane Brlić Mažuranić učenika Škole za modu i dizajn iz Zagreba.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -

1 thought on “Izložba “Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu” u Etnografskom muzeju

Comments are closed.