izložba "između htijenja i realnosti" / muo 2019.

Izložba “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.” u MUO-u

U Muzeju za umjetnost i obrt otvara se izložba Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990. koja donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja i uloge dizajnera u procesu industrijske proizvodnje. Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus – Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia – Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

Izložbom će se ujedno prezentirati svi čimbenici u nizu dizajn – proizvodnja – trgovina te uloga dizajnera u tom procesu u spomenutim desetljećima uvjetovanih i specifičnostima tadašnjih društveno – političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Izložba je zamišljena i kao poticaj za daljnja istraživanja problemskih i monografskih pristupa temi. Cilj joj je, naposljetku, podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Autorica izložbe i kataloga je dr.sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt. Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe te kataloga je Ksenija Jurinec.

Izložbu Između htijenja i realnosti možete pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 9. srpnja do 18. kolovoza 2019. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged