Izložba “Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave” u Prirodoslovnom muzeju

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1, Zagreb) otvara se izložba “Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave”. Izložba govori o herbariju cijenjenog botaničara Árpáda Degena, u Hrvatskoj poznatog po otkrivanju našeg najpoznatijeg endema, velebitske degenije. Ovaj herbarij čini devet uvezanih svezaka, od kojih Hrvatski prirodoslovni muzej posjeduje četiri. Izložba se otvara u utorak, 1. listopada u 19 sati, a bit će otvorena do 15. prosinca 2019. godine. Autorice Suzana Buzjak i Zorana Sedlar, kustosice muzeja, ovom će izložbom predstaviti lik Árpáda Degena, u čiju su čast trodimenzionalno preparirale velebitsku degeniju. Bit će predstavljena porodica trava, od izgleda, raznolikosti i rasprostranjenosti do koristi za čovjeka. Glavni dio izložbe su četiri sveska samog herbarija Gramina Hungarica, od kojih dva restaurirana.

Degenova zbirka je nastala kao temelj za ispitivanje i poboljšanje kvalitete livada i pašnjaka, a na njoj je radilo gotovo 40 suradnika koji su sakupili više od 350 različitih trava na području tadašnje Austro Ugarske Monarhije. Posebnost herbarija Gramina Hungarica je u njegovoj specijaliziranosti, odnosno tome što sadrži biljke koje pripadaju isključivo travama (porodica Gramineae = Poaceae).

Trava je kao pojam poznata svima, a ipak često korišten u kontekstu koji zapravo uopće ne uključuje travu (ljekovite trave, rakija travarica, sve biljke koje rastu na travnjaku i slično). Ponekad nismo svjesni koliko naš život ovisi o njima, počevši od prehrane (pšenica, zob, ječam, riža i mnoge druge), preko pića (pivo) i gradnje (bambus) pa do biogoriva (kukuruz) i našeg zdravlja (alergije).

Osim botaničarima i znanstvenicima ova će edukativna izložba biti zanimljiva školarcima, ali i svima nama koji želimo naučiti i obnoviti znanja o travama koje nas okružuju i doznati za koje su trave odabrana zanimljiva imena poput dlakavopeteljkaste kose sirote djevojke ili zakrivljene bodež-trave.

Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave / Hrvatski prirodoslovni muzej

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -