mia orsag - izložba "globusi" :: 2019.

Mia Orsag, akademska kiparica, u Galeriji Karas održava izložbu naziva “Globusi”

Mia Orsag, umjetnica i akademska kiparica, u zagrebačkoj Galeriji Karas u Zvonimirovoj ulici 58, održava izložbu svojih djela pod nazivom “Globusi”. Izložbu “Globusi” u kojoj umjetnica, po vlastitim riječima, čipkama – podmetačima i stolnjacima pristupa kao mediju u kojemu je trajno pohranjena meditativna energija predana i procesualno tretirana rada. Izložba se otvara se utorak, 3. rujna 2019. godine u 19 sati, a možete ju pogledati do nedjelje, 15. rujna 2019. godine. Dodatne informacije doznajte na Facebook stranici Galerije Karas.


O izložbi “Globusi” iz predgovora Vanje Babić

Nevelik prostor Galerije Karas Mia Orsag ispunjava, dakle, sa sedam – broj bremenit simboličkim i asocijativnim konotacijama – bijelih kugli ne posve pravilnih oblika, različitih dimenzija te istaknutih tekstura. Svaka Mijina kugla svojom naboranom, mrežastom, rekli bismo izranjavanom, teksturom odmah će nam u misli prizvati stanovite postavke karakteristične za skulpturu enformela odnosno novoga realizma. Ali to je tek površan i u osnovi zavaravajući utisak. Ove kugle ne progovaraju, naime, toliko o agoniji industrijske civilizacije čiji su tvarni relikti ugrađeni u umjetničke artefakte prožete egzistencijalizmom, već mnogo više o krizi u koju je u digitalno ustrojenom te kontinuirano promjenjivom suvremenom svijetu zapala ljudska sposobnost kontemplacije. A potom i memoriranja.

Mia Orsag, po vlastitim riječima, čipkama – podmetačima i stolnjacima pristupa kao mediju u kojemu je trajno pohranjena meditativna energija predana i procesualno tretirana rada. Njihovim utapanjem u poliester kao da se trajno konzervira sjećanje na jedno posve drugačije vrijeme. Takvom osjećaju svojom zaokruženošću i cjelovitošću doprinosi, dakako, i forma kugle. Prostor i vrijeme stopili su se u jedno, a na svakome od nas tek je pronaći svoju vlastitu kuglu. Jer kako kaže Marcel Proust: “Pravo putovanje s ciljem otkrivanja sastoji se, ne od traženja novih obzora, nego od stjecanja novih očiju.”

Tko je Mia Orsag?

Mia Orsag rođena je 11. srpnja 1983. godine u Zagrebu. 2008. godine stekla je zvanje akademske kiparice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na domaćim i međunarodnim izložbama u Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Filipinima, Vijetnamu… Organizirala i vodila nekoliko likovnih radionica te suorganizirala nekoliko dobrotvornih događaja. 2013. stekla je zvanje grafičkog dizajnera pri obrazovnom centru Ivora za IT i Management.

Od rujna 2014. do rujna 2018. godine radila je kao vanjska suradnica na poziciji voditeljice Galerije Karas i Galerije Bačva. Pripada mlađoj generaciji hrvatskih kipara, koji su usmjereni na istraživanje i narativni potencijal teksture i materijala kojim stvaraju. Od 2006. godine aktivno sudjeluje na hrvatskoj likovnoj sceni.

Autorica je kustoske koncepcije 33. salona mladih – Troškovnik (s Martinom Miholić) te idejna začetnica programa pod nazivom Vrtlarenje – Art hangout. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radovi Mije Orsag zastupljeni su u nekoliko privatnih kolekcija. Živi i radi u Zagrebu.

Tagged