trg bana jelačića, zagreb / ritam grada - josip biondić / 2019

Izložba fotografija RITAM GRADA fotografa Josipa Biondića u Galeriji Vladimira Horvata

Često se pretpostavlja da za fotografski prikaz vrijede ista pravila kao i za način na koji funkcionira naše oko dok promatramo svijet, ali to ne mora biti uvijek tako. Koliko se realan događaj i onaj koji prenosi fotoaparat mogu razlikovati, pokazuje ova izložba fotografija Josipa Biondića. Njegov fotoaparat bilježi iskrivljeno vrijeme i prostor tako da se svakodnevne urbane scene grada čine kao dio neke drugačije realnosti. Autor u urbanom okruženju zapisuje slijed diskretnih trenutaka dok se kamera istovremeno kreće kroz prostor. Tako stvara zapis realnosti koji izlazi iz područja prirodne percepcije, pri čemu se ljudi i prostor dezintegriraju.


Osnovna kompozicija je predefinirana pažljivim odabirom scene prije pritiska okidača, ali sam pokret, uključen u proces stvaranja fotografije, stvara neponovljiv efekt raščlambe figura i objekata. Pri tome se boja oslobađa, a oblici koje poznajemo se rastvaraju do granice nepredmetnog.

Autor se svojim procesom stvaranja referira na impresionistički način stvaranja u slikarstvu koji je započeo eru subjektivističkog pristupa pri čemu nije više bilo primarno prikazati nešto iluzionistički, već sam postupak: nije toliko bitno što, već kako.

Impresionisti su bili svjesni promjena s obzirom na kut promatranja i doba dana: tako je Claude Monet smionim potezima kista, direktno u prirodi, bilježio igru svjetla i boja, u trenutku dok se odbija od predmeta.

Dezintegracija prostora slike, na fotografijama Josipa Biondića, ide u smjeru promišljanja na sličan način, ali u drugom mediju i drugačijim tehničkim postupkom. Na površini slike zbog pokreta nastaju žustri i šaroliki potezi – slični kistu – koji sceni daju svjetlucavost i stavljaju energiju boja u prvi plan. To naglašava slojevitost kratkog vremenskog trenutka koji je zabilježen, ali nas i podsjeća na promjenjivost i nestalnost modernog života. (iz teksta kataloga izložbe Darije Tripalo).

Otvorenje izložbe fotografija RITAM GRADA fotografa Josipa Biondića otvara se u utorak, 17. prosinca 2019. godine u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata (Trg žrtava fašizma 14).

Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2020. godine, a organizatori izložbe su portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut u suradnji s Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture i Zagrebačkim foto kino savezom (ZFKS).

ilica, zagreb / ritam grada - josip biondić / 2019

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged