hiroshima / a-bomb 1945

Izložba fotografija “Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost” u Arheološkom muzeju

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja. Na otvorenju izložbe okupljenim gostima obratit će se Hori Takeaki, podpredsjednik Međunarodnog PEN-a i Tonko Maroević, član Upravnog odbora Hrvatskog PEN centra.


“Hiroshima i Nagasaki – dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova… I još mnogo šire, dublje! U kolovozu 1945. godine oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe – to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću neubijanja. Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?”, riječi su Horija Takeakija u uvodnom tekstu izložbe.

Na 51. međunarodnom susretu pisaca na Bledu u Sloveniji, u travnju 2018. godine, predstavnici četrdeset PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja, dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu, u rujnu 2018. godine i proslijeđen u Ujedinjene narode.

Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetine tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku – Nema više Hirošime”, poslala je poruku povodom otvaranja izložbe Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi.

Izložba fotografija Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost otvorit će se u utorak, 15. listopada 2019. godine u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Možete ju pogledati do 7. studenoga 2019. godine.

Prije Zagrebačkog postava, izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

P.E.N. – Poets Essayists and Novelists

P.E.N. je kratica za međunarodno udruženje književnika – pjesnika, esejista i pisaca. Puni naziv udruge glasi na engleskom Poets Essayists and Novelists.

Udruga se sastoji od pojedinih jedinica (PEN centara), koji djeluju u okviru pojedinih zemalja i komuniciraju izravno ili preko svoje centrale PEN-a u London u s drugima.

Prvi PEN Centar je osnovala u 1921. godine u Londonu književnica Catherine Amy Dawson Scott, a John Galsworthy je bio prvi predsjednik ove organizacije. Među prvim članovima bili su Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw i H.G. Wells.

Članovi iz 15 nacionalnih klubova osnivaju u 1926. godine u Berlinu krovnu organizaciju International PEN, koja je poslije ovoga imala sjedište u Londonu.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged