željko kipke / dismantling structures

Izložba “Dismantling Structures” umjetnika Željka Kipkea u Galeriji Kranjčar

Željko Kipke svoje najnovije referiranje na institucije, odnosno njihovu arhitektu­ru, iskazuje multimedijalno realiziranom izložbom “Dismantled Structures”, sačinjenom od sedam slika na platnu, kratkog eksperimentalnog filma i jedne fotomontaže. Raspon djelatnosti uprizorenih institucija / zgrada nadasve je širok, obuhvaća područje politike (Hrvatski sabor i nekadašnji CK SKH – popularna kockica), pravosuđa (Državno odvjetništvo), medi­ja (Novinarski dom i nekadašnji Vjesnik), gospodarstva (Agrokor) i kulture (Muzej suvremene umjetnosti).


Izložba Dismantling Structures umjetnika Željka Kipkea održat će se u Galeriji Kranjčar. Izložba se otvara u četvrtak, 7. studenog u 19 sati, a ostat će otvorena do 7. prosinca 2019. godine.

Zgrade pobrojanih institucija, zahvaljujući načinu kako ih Kipke slika, jedva su raspoznatljive. Smještene na neutralnu sivu pozadinu, one su demontirane, štoviše doslovno zgužvane. Zbog toga kao da tvore vlastite mandorle, ili preciznije antimandorle, s obzirom da u srednjovjekovnom slikarstvu takav način prikazivanja označava pozitivno izdvajanje, a Kipkeovo mišljenje u ovom je slučaju, dakako, posve suprot­no.

Zanimljiva je i referencija na slikarstvo kubizma, ali uz ključnu razliku u odnosu na taj avangardni pokret s početka prošloga stoljeća. Kubisti su, naime, razlomljene strukture realizirali problematizirajući formu, dok Kipke to čini zbog svoga odnosa prema sadržaju. On, kako sam kaže, nastoji na­ glasiti taktilnost te stoga poseže za slikarstvom kao izrazito manualnom umjetnošću. Štoviše, čin gužvanja zgrada, izveden posredovanjem njihovih fotografija, eksplicitno će naglasiti i u filmu – ovdje kao osmu instituciju/zgradu dodaje i nacionalnu obavještajnu agenciju – ostvarujući, koliko god to možda kontradiktorno zvučalo, ugođaj dramatične monotonije.

Film sadržava i animaciju plana grada Zagreba s akcentuiranim lokacijama na kojima se zgužvane institucije / zgrade nalaze, a varijaciju toga prika­zivat će i fotomontaža. Poigravanje kartama, planovima, ali i labirintima, već desetljećima je jedna od Kipkeu omiljenih umjetničkih strategija. Au­tor koji nas je vodio kroz subterraneus, bio u potrazi za Bulevarom devet života, evidentirao i kreativno iskoristio lokacije brojnih zagrebačkih nad­ zornih kamera ili pak mapirao Botanički vrt, iznova nam nudi neobično i drukčije viđenje odnosno demontažu prividno posve običnih struktura.

Svi posjetitelji­ izložbe iznova su, dakle, prinuđeni osvijestiti fantastiku svako­dnevice. I sve skrivene izazove i opasnosti što ih ona u sebi krije. (iz predgovora Vanje Babića)


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged