izložba "avari i slaveni" / arheološki muzej zagreb

Izložba Avari i Slaveni u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Avari i Slaveni – međunarodni izložbeni projekt bit će postavljen u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 22. listopada 2019. do 9. veljače 2020. godine. Projekt je konceptualno podijeljen na dvije istovremene izložbe, Avari i Slaveni južno od Drave s fundusom iz Hrvatskih muzeja i Avari i Slaveni sjeverno od Dunava s fundusom iz Slovačkih muzeja.

Arheološka građa iz Hrvatske bit će prezentirana građom iz fundusa devet hrvatskih muzeja (Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Vinkovci, Muzej grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja Međimurja Čakovec, Arheološkog muzeja Osijek, Muzeja Brodskog Posavlja, Gradskog muzeja Sisak i Muzeja grada Iloka), dvije privatne zbirke (Arheološka zbirka obitelji Zvijerac i Muzejska zbirka obitelji Sajko) i skupinom predmeta koji su pronađeni prilikom nedavnih, najnovijih arheoloških istraživanja, a trenutačno su u tijeku znanstvene obrade (Institut za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odsjek za arheologiju i tvrtka Kaducej d.o.o.).

Arheološka građa iz Slovačke bit će prezentirana materijalom iz četiri slovačka muzeja i institucija (Podunajské múzeum v Komárne, Tribečské múzeum v Topoľčanoch, Slovenské národné múzeum – Múzeá v Martine i Archeologický ústav SAV Nitra).

Populacije Avara i Slavena od sredine 6. do sredine 9. stoljeća

Tema izložbenog projekta populacije su Avara i Slavena u razdoblju od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. Nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske, predstavit će središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država. Čak 560 predmeta, posebno odabrani primjerci nakita, ratničke opreme, koštanih predmeta, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, zatim tekstovi, fotografije, karte, crteži, ilustrirane rekonstrukcije odjeće i opreme pripadnika avarskog i slavenskog društva te rekonstrukcije konjanika i konja dočarat će posjetiteljima značaj ove arheološke ostavštine u hrvatskoj, ali i europskoj kulturnoj baštini.

Izložba "Avari i Slaveni" / Arheološki muzej Zagreb
Izložba “Avari i Slaveni” / Arheološki muzej Zagreb

Izložbu će pratiti edukativni program namijenjen djeci i mladima koji će se odvijati prostoriji opremljenoj interaktivnim materijalom, znanstveno – popularna predavanja gostujućih predavača, članova različitih znanstvenih institucija, zatim dvojezični (hrvatsko – engleski) deplijan s osnovnim informacijama o izložbenom projektu i dvojezični katalog s prigodnim tekstovima, fotografijama, kartama, crtežima i rekonstrukcijama. Također u ponudi suvenira ističemo moderan nakit, inspiriran motivima koje su Avari i Slaveni upotrebljavali u svakodnevnom životu.

Programi za znanstvenike i stručnjake

Uz popularan program za sve posjetitelje, tijekom izložbe bit će održan i program za znanstvenike i stručnjake. Međunarodni znanstveni skup Two sides of a belt strap end: Avars on the north and the south of the Khaganate bit će održan u prostorijama Gradskog muzeja Vinkovci od 6. do 8. veljače 2020. godine, u sklopu kojeg je predviđen i obilazak izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Međunarodni projekt Avari i Slaveni ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

1 thought on “Izložba Avari i Slaveni u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Comments are closed.