artificial intelligence -ivana tkalčić - analiza skulpture "žena kraj mora" - 2019

Izložba “A(rtificial) I(ntelligence) I” Ivane Tkalčić u Atelijeru Meštrović

Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a cilj mu je aktualiziranje i novo čitanje opusa Ivana Meštrovića kroz suvremene umjetničke izričaje. Istraživanje Ivane Tkalčić razmatra alternativni pogled i način čitanja Meštrovićeva djela unutar ere visokooptimiziranih petlji interakcije, botova, automatski generiranih sadržaja i sve-pametnije umjetne inteligencije. Nešto se temeljno mijenja u svijetu slika i krajoliku viđenja. Nalazimo se na točki – vjerojatno smo je već prošli – gdje je većina slika (images) stvorena za strojeve od strojeva.

U ovom novom dobu robotske oči i algoritamsko viđenje su pravilo, a pogled (percepcija) kroz ljudske oči postaje sve više iznimka. Autoričina intervencija u nekadašnjem životnom i radnom prostoru Ivana Meštrovića prikazuje njegova djela kroz doživljaj umjetne inteligencije. Skulpture koje su do sada bile analizirane alatima povijesti umjetnosti, i koje su bile stavljane u kompleksan kontekst određenog prostora, razdoblja, umjetnikovih suvremenika i nasljednika, i naposljetku samoga promatrača, sa svim njegovim posebnostima, sada su suočene s naizgled simplificiranim i rigoroznim sustavom strojnoga učenja i umjetne inteligencije.

Rezultati su na vizualnoj i značenjskoj razini iznenađujući. Oni potiču revalorizaciju i uspoređivanje supostojećih starih i novih načina čitanja i prepoznavanja umjetnosti, kao i stvarnosti koju živimo.

U istraživanju su korišteni open source alati i platforme kao što su Microsoft (Azure), Google (Google cloud), Clarifai, Betaface, YOLO te GAN (Generative adversarial network) model.

O izložbi “A(rtificial) I(ntelligence)”

MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) I
– Atelijer Meštrović, Zagreb
– 20. studenoga 2019. – 2. veljače 2020.

MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II
– Galerija Meštrović, Split
– 19. prosinca 2019. – 2. veljače 2020.

AUTORICA IZLOŽBI
– Ivana Tkalčić

AUTORICA PROJEKTA, KUSTOSICA IZLOŽBI
– Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -