zagrebački solisti i ivo josipović / plato gradec, zagreb 2019

Ivo & Prijatelji – Zagrebački solisti sviraju Josipovića u Muzeju Mimara

Umjetnički put skladatelja Ive Josipovića i Zagrebačkih solista isprepliće se već više od trideset godina, a vrhunac suradnje bio je nastup Zagrebačkih solista na autorskom koncertu u povodu skladateljevog 60. rođendana 2017. godine. Na tom koncertu Zagrebački solisti izveli su skladbu “Samba da camera” koju su, u posljednjih trideset godina, redovito izvodili i u svojim koncertnim sezonama, kao i djela “Kurosawin nemir svijeta” za gudače, zvona i timpane, i “Dernek” za dva klavira, udaraljke i gudače.

Skladba Kurosawin nemir svijeta za gudače, zvona i timpane, snimljena uživo na autorskom koncertu, nominirana je i za diskografsku nagradu Porin 2018. godine.

Na koncertu 28. kolovoza 2019. godine u zagrebačkom Muzeju Mimara, Zagrebački solisti uz već spomenuta i rado izvođena djela, po prvi put će izvesti djelo Susreti u snima za mezzosopran i gudače te djelo naručeno za Scenu Amadeo – Dalmatinska.

O Ivi Josipoviću

Ivo Josipović na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je (1980.) i doktorirao pravo te do 2010. radi kao profesor kaznenoga procesnog prava i međunarodnoga kaznenog prava.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je kompoziciju u razredu prof. Stanka Horvata (1983.). Više godina radio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao honorarni docent

Od 1987. do 1989. prvi je potpredsjednik Svjetske federacije Muzičke omladine. Od 1987. do 2000. bio je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, a od 1991. do 2009. direktor Muzičkog biennala Zagreb, međunarodnog festivala suvremene glazbe.

2003. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, a u siječnju 2010. za predsjednika Republike Hrvatske. Dužnost je obnašao do 19. veljače 2015. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -