ivana franke - apercepcija I lauba zagreb I 2022.

Ivana Franke, suvremena hrvatska umjetnica, u Laubi izlaže svoje radove

Ivana Franke, jedna od najvažnijih predstavnica suvremene hrvatske umjetnosti u svijetu, izlaže u Laubi. Ona će “kuću za ljude i umjetnost” ispuniti svojim zapanjujućim instalacijama u sklopu izložbe “Apercepcija”. Umjetnica koja radom problematizira odnose realnosti i perceptivnih i kognitivnih procesa oslanjajući se na čvrstu podlogu neuroznanosti, u Kući za ljude i umjetnost izlagat će radove iz Laubine kolekcije – Centar, Pod, Instants of Visibility i Latency. Dodajmo da je Ivana s njom samostalno predstavljala Hrvatsku na 52. Venecijanskom bijenalu. No, najavljeno je da će biti izloženi i neki noviji, ali i stariji radovi koji su dostupni za akviziciju.


Ivana Franke kroz minimalističke svjetlosne instalacije u zamračenim ambijentima simbolički dokida granice prostora. Ona preispituje mentalne procese gledatelja u susretu s vizualnim podražajima. A kroz medij crteža i grafika precizno se bavi matematičkim znanjem kao “jednim od modusa istine svijeta i svemira”. Izložbu Apercepcija možete pogledati u Laubi od srijede, 20. travnja do utorka, 3. svibnja 2022. godine.

Ivana Franke nagrađivana je brojim nagradama

Između ostalih ngrađena je i godišnjom nagradom za likovnu umjetnost Josip Račić. Prepoznata od strane MoMA-e PS1 u New Yorku, muzeja Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirke Peggy Guggenheim u Veneciji, Museum of Old and New Art u Hobartu na Tasmaniji, Reykjavik Art Museum-a na Islandu i Sharjah Art Foundation-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ivana je pozivana i na brojne najvažnije međunarodne manifestacije, od kojih valja istaknuti Bijenale u Šangaju i Manifest u Bolzanu. Osim na umjetničkom Venecijanskom bijenalu, predstavljala je Hrvatsku i na arhitektonskom s radom Frameworks. Više o ovoj umjetnici doznajte na njezinoj mrežnoj stranici na adresi ivanafranke.net.

Tagged