ivan kapec ft. hrvoje galler - aligatori :: močvara zagreb :: 2023.

Ivan Kapec uz pomoć Hrvoja Gallera u Močvari predstavlja svoj album “Aligatori”

Ivan Kapec cijenjeni je jazz gitarist “srednje generacije” koji se krajem prošle, 2022. godine, okušao u drukčijoj formi. Naime, za Croatia Records je objavio svojevrsni indie-pop album naziva “Aligatori”, a njega će zajedno s klavijaturistom Hrvojem Gallerom promovirati u Močvari. Ovaj koncert možete poslušati u srijedu, 5. travnja 2023. godine. Vrata Močvare se otvaraju u 20, a koncert počinje u 21 sat. Ulaznice možete kupiti u pretprodaji po 6 ili na blagajni kluba po 8 eura.


Kapec je na glazbenoj sceni prisutan od devedesetih godina prošlog stoljeća u jazz i elektroničkoj glazbi. Također, bio je član ili pokretač mnogobrojnih sastava. A oni su Ten DirectionsIvan Kapec Trio, TrianguliZona, Capisconne Electro UnityKapec Labosh Duo i Ivan Kapec 5tet. S Majom Posavec godinama nastupa u programu Večer s Cohenom, a voditelj je i electro-jazz projekta Sunrise Sessions. Supokretač je izdavačke kuće Zona Muzika, a uređuje i radijsku emisiju Jazzolovka.

Toj bogatoj karijeri očigledno je nešto nedostajalo, jer se Ivan Kapec odlučio na iskorak u prilično drukčije vode. “Radom na projektu Leonarda Cohena probudilo se nešto što je u meni uvijek čučalo. A to je kantautorski refleks koji sam provodio već kroz pisanu poeziju. Pjesme koje su nastajale dosta spontano počele su poprimati konkretnije oblike i dobio sam veliku potporu prijatelja glazbenika”, objasnio je Kapec nastanak albuma Aligatori na kojem je uistinu imao veliku podršku prijatelja glazbenika. Na albumu su uz Ivana Kapeca svirali i pjevali Maja PosavecHrvoje GallerSilvio BočićJanko Novoselić, Mario BočićŠimun MatišićGoran Delač i Andrej Jakuš.

Album “Aligatori” je ugodan, nježan, ali silno optimističan, lepršav i veseo

“Od aranžmana preko izvedbe i produkcije bez pretjeranog lickanja i uljepšavanja, on iznenađuje svakim svojim taktom. Kapec je jedan od rijetkih vrhunskih glazbenika koji se usudio otisnuti na sasvim drugu obalu, daleko od bilo čega što je do sad radio. Za razliku od svog vrhunskog gitarističkog znanja, potpuno je simplicirao i ogolio strukturu i otvorio svoje čisto srce. Njegovo glazbeno iskustvo, ali i životno, nagnalo ga je da napravi jednostavnu zvučnu kulisu koja bi mogla doprijeti do daleko šire publike”, piše o albumu Aligatori glazbeni portal MusicBox.hr.

Na ovom koncertu Ivan Kapec će nastupiti s klavijaturistom Hrvojem Gallerom. Odlučio je da na live izvedbi albuma budu samo klavir i glas, kako bi se dalo više prostora spontanoj i slobodnijoj interpretaciji, što je zapravo prirodni refleks jazz glazbenika, iz čijeg svijeta Kapec i dolazi. Da se te zahtjevne uloge klavijaturiste prihvati Hrvoje Galler, Ivanov kolega iz banda Kozmodrum, bio je logičan slijed događaja. Njih dvojica odlučili su reinterpretirati jedan dio materijala s albuma Aligatori, dok će drugi dio sadržavati pjesme koje su spontano nastale upravo za ovaj format.

Galler, osim klavira, koristi i MOOG sintisajzer, a Kapec se na nekim pjesmama uključuje i s bariton gitarom. Tim rasporedom postiže se jedna posebna zvučna tekstura koja se idealno pretapa s Kapecovim stihovima. Aligatori rework time podjednako daju naglasak na tekst, na glazbenu teksturu kao i na slobodu interpretacije čime se stvaraju uvjeti da svaki koncert bude poseban glazbeno-poetski događaj. Više o Ivanu Kapecu doznajte putem njegove mrežne stranice na adresi ivankapec.com.

VIDEO SPOT: Ivan Kapec – Aligatori

Tagged