irvine arditti / 2020.

Irvine Arditti, legenda suvremene glazbe, gostuje na trećem koncertu Cantus Ansambla

Pod naslovom “Chiles en Nogada” Cantus Ansambl će u zagrebačkoj Laubi 24. veljače 2020. godine održati koncert posvećen suvremenoj glazbi dalekog Meksika, a pomoći će im legenda suvremene glazbe, violinist Irvine Arditti. Koncert otvara praizvedba Alejandra Vere, mladog meksičkog skladatelja i studenta zagrebačke Muzičke akademije u klasi umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša.

Slijedi skladba Marsias Maria Laviste koju će izvesti dugogodišnji član Cantus Ansambla, oboist Branko Mihanović. Zanimljivo da će uz Cantus Ansambl mjesto na vlastitim instrumentima svirati na kristalnim čašama. Na programu je i nova skladba Juana Trigosa. Njegova suradnja s Cantus Ansamblom započela još 2003. godine, kada je njegovom operom “De Cachetito Raspado” otvoren 22. festival Muzički biennale Zagreb.


Večer meksičke glazbe zaključit će skladba cijenjene skladateljice Hilde Paredes. A njezinu će solističku dionicu iznijeti njezin suprug, legenda suvremene glazbe, violinist Irvine Arditti. Arditti kao solist, ali i kao osnivač, prva violina i spiritus movens gudačkog kvarteta Arditti, markirao je i utjecao na sve smjernice razvoja suvremene klasične glazbe. A to je ostvario surađujući s najvećim skladateljskim imenima, ali i s mladim talentima.

Irvine Arditti predvodi Arditti Quartet

Arditti Quartet ponosni je vlasnik brojnih prestižnih glazbenih nagrada. Među kojima je i nagrada Gramophone za najbolju snimku suvremene glazbe 1999. godine. Impresivna diskografija Arditti Quarteta obuhvaća čak 200 albuma, a snimali su za preko 20 diskografskih kuća u posljednjih 40 godina.

Violinist Irvine Arditti je sa svojim kvartetom dva puta gostovao u okviru festivala Muzički biennale Zagreb. Potom su ovi glazbenici nastupili i na Samoborskoj glazbenoj jeseni te Osorskim glazbenim večerima. Uvodni razgovor prije koncerta Cantus Ansambla počinje u 19:30 sati, a vodit će ga Jana Haluza. Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice za koncert možete nabaviti na ulazu Laube od 19 sati. Više o Irvineu Ardittiju više doznajte na stranicama Wikipedije.

Video: Arditti Quartet – Alban Berg – “Streichquartett”, op. 3

Tagged