vitold košir - izložba inverzija - galerija bačva - 2019

Inverzija – izložba kipara Vitolda Košira u Galeriji Bačva Doma HDLU

Vitold Košir, afirmirani zagrebački kipar, grafičar, klasični i rock glazbenik, lovac, sokolar… Plemeniti je divljak, koji kiparenjem teži iskonskom izrazu koji preobražava u (post)modernizirani skulpturalni art beton brut. Kružnim kretanjem postupno osvješćujemo autorovu prostornu dodirno – vizualnu, vrašku postavku utemeljenu na suprotnostima kruga i pravokutne četvorine. Ona je, transformirana u primarnu, sirovu estetiku istodobno gruba i poetična, rudimentarno uobličena… Izložba “Inverzija” zagrebačkog kipara Vitolda Košira otvara se u srijedu, 4. rujna 2019. godine u 20 u Galeriji Bačva Doma HDLU (Trg žrtava fašizma 16), a možete ju pogledati do 22. rujna 2019. godine.


O izložbi “Inverzija”

Koširov lebdeći prostorni sklop tektonski uravnoteženo balansira. Uspostavljen je cikličkim ritmovima ostvarenima između gradbeno čvrste vertikalno usmjerene tamne monolitne ploče i njezinih kontrastnih reljefnih odjeka. Cijeli konstrukt osmišljen je poput dvostrukih skulptura: prostornih i zidnih. U kadru formata one su – u suprotnosti s materijskim, gradbenim instinktom – ujedno organičke i amorfne. Prožete su samoorganizirajućim varijacijama autorova kontroliranog automatizma. (iz predgovora Željka Marciuša)

O Vitoldu Koširu

Vitold Košir rođen je 19. veljače 1966. u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Šime Vulasa 1989. godine.

Studij viole diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1991. godine u klasi prof. Zlatka Stahuljaka. Zaposlen je u Simfonijskom orkestru Hrvatske radio-televizije kao stalni član.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged