interliber / 43. međunarodni sajam knjiga / zagrebački velesajam / 2021.

Interliber, 43. međunarodni sajam knjige, održava se na Zagrebačkom Velesajmu

Nacionalni književni događaj INTERLIBER, 43. međunarodni sajam knjige, napokon će se održati na Zagrebačkom velesajmu. Tako se Interliber 2021 održava u terminu od utorka do nedjelje, od 9. do 14. studenog 2021. godine, na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja pisane riječi.

Zagrebački velesajam zajedno će se s nakladnicima i knjižarima ponovo udružiti i postaviti Interliber “na pozornicu najvažnijih kulturnih događaja ove jeseni”. Suočeni s različitim izazovima posljednjih godinu dana svima nam je potreban predah. A upravo knjiga pruža najbolju antistres terapiju čiju važnost. Dodajmo da je tu važnost prepoznala i Vlada Republike Hrvatske proglasivši 2021. godinu “Godinom čitanja”.

Zajedno sa izlagačima i posjetiteljima, kulturnim sadržajima i edukativnim programima INTERLIBER uvelike doprinosi razvoju kulture čitanja. Kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj Interliber se pozicionirao kao nacionalna platforma za slobodu izražavanja kroz pisanu riječ i dijalog domaće i međunarodne književne scene. Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Dodajmo da će se ovogodišnji sajam knjiga održavati u Paviljonima 5, 6 i 7a. Njih će ispuniti više od 230 izlagača iz 14 zemalja. A te zemlje su Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska, Velika Britanija i Sjeverna Irska. Više informacija o Zagrebačkom velesajmu doznajte na adresi zv.hr.

Ulaz na Interliber 2021 je besplatan!

Sajam knjiga bit će svečano otvoren u utorak, 9. studenog 2021. godine u 11 u paviljonu 5. Interliber će otvoriti gospodin Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Radno vrijeme Interlibera bit će u utorak, srijedu i u četvrtak od 10 do 21 sat. U petak i subota sajam knjiga otvoren je od 10 do 22 te u nedjelju od 10 do 20 sati. Parking za sve posjetitelje Interlibera oko Zagrebačkog velesajma bit će besplatan!

Ulaz na sajam je slobodan, no moguć je isključivo uz predočenje važeće Covid potvrde. Također, vrijedit će i potvrde o cijepljenju, o preboljenju koronavirusa unutar 6 mjeseci ili važećeg negativnog testa. Napominjemo da PCR ne smije biti stariji od 72 te brzi antigenski do 48 sati.

Kako će se ulaziti na Sajam knjiga?

Ulaz na sajam odvijat će se na sljedeći način – na blagajnama na Južnom ulazu u Zagrebački velesajam uz predočenje važeće Covid potvrde posjetitelji će dobiti jednokratnu narukvicu te ulaznicu za sajam s kojom prolaze kroz mehaničke barijere, tzv. vrtuljke i tako ulaze u prostor sajma.

Ispred svakog paviljona – 5, 6 i 7a – bit će postavljeni ekrani s prikazom broja osoba u paviljonu. Ukoliko taj broj prijeđe dozvoljenu granicu privremeno će se obustaviti ulazak osoba u paviljon. Također, bit će postavljeni uređaji za beskontaktno mjerenje temperature. Zaštitne maske su obavezne!

Posjetitelji i ostali sudionici koji nemaju covid potvrdu imat će mogućnost brzog testiranja. Testiranje će se održavati na punktu ispred glavnog južnog ulaza na Zagrebačkom velesajmu u vremenu održavanja Interlibera od 9. do 14. studenog. Cijena brzog antigenskog testa iznosit će 50 kuna.

infografika - karta / 43. interliber, zagrebački velesajam / 2021.

Što su za Interliber 2021 pripremili nakladnici?

Knjižara Znanje

Za ovogodišnji Interliber knjižara Znanje pripremila je pregršt novih naslova. Roman Charlotte McConaghy naziva Posljednji let tjera nas na promišljanje o bliskoj budućnosti. U njoj klimatske promjene mijenjaju i nas i svijet u kojem smo navikli živjeti. Tu su i najnoviji SF horor triler Stephena Kinga naziva Institut te dva bestselera Joanne HarrisČokolada i Kradljivica jagoda. Predstavit će se i novi hit Kristin Hannah naziva Četiri vjetra, psihološki triler Helene Flood imena Tearapeutkinja, Doba nevinosti, bezvremenski klasik Edith Wharton te Peto doba od N. K. Jemisin.

Od publicističkih naslova tu su neispričana priča o najvećoj nuklearnoj katastrofi u povijesti Ponoć u Černobilu autora Adama Higginbothama. A tu je i priča Tima Marshalla naziva Doba podjela o globaliziranom svijetu u kojem države podižu neke nove zidove. Od dječjih naslova, u redizajniranom izdanju biblioteke STRIBOR dolaze sljedeći klasici svjetske i domaće dječje književnosti. Tu su Antoine de Saint-Exupéry i djelo Mali princ, Rudyard Kipling s klasikom Knjiga o džungli, Ivana Brlić Mažuranić o njezine Čudnovate zgode šegrta Hlapića te Ratko Zvrko s pripovjetkom Grga Čvarak. Više o Knjišari Znanje doznajte na mrežnoj adresi znanje.hr.

EGMONT

Od noviteta izdvajaju djela Ann Cleeves (Bijele noći), Franka Herberta (Božanski car Dine) i Sarah Zobel (Kako biti opušten roditelj). Tu su i Dale Carnegie (Kako steći prijatelje i naklonost ljudi), Mira Kirshenbaum (Otići ili ostati), Marc Brackett (Pravo na osjećaje) te Richard Osman s djelom Klub istražitelja ubojstva četvrtkom. Više o Egmontu doznajte na mrežnoj adresi egmont.hr.

FRAKTURA

Ovaj nakladnik na Interliberu izdvaja: Sally Rooney – Divni svijete, gdje si, Marina Vujčić – Stolareva kći, Marija Andrijašević – Zemlja bez sutona, Antonio Scurati – M. Dijete svojega vremena, Goran Ferčec – O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, Tisja Kljaković Braić – Oni 2, Bruno Šimleša – (P)OSTATI ZDRAV, Katharina Volckmer – Zakazano (iliti priča o židovskoj kiti), Sergej Lebedev – Debitant, Skupina autora (ur. Lana Bastašić) – 2020., Javier Cercas – Terra Alta, Olli Jalonen – Nebeski svod, Olga Tokarczuk – Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju, Veronika Simoniti – Ivana pred morem, Mirko Ilić, Rujana Jeger, Slavenka Drakulić – Moje mjesto pod suncem, Leila Slimani – U zemlji drugih, Marija Stepanova – Sjećanja, sjećanja, Tommy Wieringa – Sveta Rita, Igor Štiks – W, Slavenka Drakulić – U kavani Europa i Ponovno u kavani Europa. Više o Nakladničkoj knjizi Fraktura doznajte na mrežnoj adresi

STILUS KNJIGA

Ovaj nakladnik izdvaja pregršt od noviteta za Interliber. Izdvojit ćemo Čudotvorna moć intuicije, Kad smo vjerovali u sirene, Užitak sebičnosti i Stare duše ne stare. Tu si i Kako pričati priče djeci, Pčelar iz Alepa, Prestanite živjeti na autopilotu i Ne laži mi. Više o Stilus knjizi doznajte na mrežnoj adresi fraktura.hr.

MOZAIK KNJIGA

Od svojih top naslova izdvajaju Težina tinte – Rachel Kadish, Obitelj s gornjeg kata – Lisa Jewell, Društvo ljubitelja Jane Austen – Natalie Jenner, Najveći uspjesi hrvatskog sporta – Davor Lulić i Dražen Beraković, Povrće – Jamie Oliver, JuditaMiro Gavran, Meksički roman strave – Silvia Moreno-Garcia, Otac Božić i ja – Matt Haig, Spremište Trešnjevka – Tomislav Šovagović i Dobro susjedstvo – Therese Anne Fowler. Više o Mozaik knjizi doznajte na mrežnoj adresi mozaik-knjiga.hr.

PROFIL

Od noviteta Izdavačka kuća Profil izdvaja se Elena Ferrante (Mračna kći), Anthony Doerr (Grad u oblacima), David Lagercrantz (Obscuritas), Maggie O’Farrell (HAMNET), Thomas Piketty (NAPOKON SOCIJALIZAM!), Adam Grant (RAZMISLI JOŠ JEDNOM), Boris Johnson (WINSTON CHURCHILL – KAKO JE JEDAN ČOVJEK STVARAO POVIJEST), Roman Simić i Stjepan Bartolić kao ilustrator (IVA, DO MJESECA I NATRAG), Maja Šimleša i Sven Nemet kao ilustrator (SULI U AVANTURI, LOVCI NA SNOVE), Roman Simić i Manuel Šumberac kao ilustrator (JURA I RAKETA ZA TUŽNE MISLI), An Leysen (ORAŠAR) te Matt Whyman i Richard Jones (NAŠ PLANET). Više o Profilu doznajte na mrežnoj adresi profil-klett.hr.

Tagged