idiot - fjodor mihajlovič dostojevski / hnk zagreb - jadranka đokić - 2022.

Idiot – jedan od najznačajnijih romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog igra u HNK-u

Roman “Idiot” jedan je od najznačajnijih književnih djela, ne samo unutar opusa Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, slavnoga ruskog romanopisca, već i svjetske literature uopće. Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće… To su samo neke od sastavnica ovoga uzbudljivog romana.


U jednom od vagona trećeg razreda našla su se, u svanuće, nasuprot jedan drugome, dva putnika. Obojica mladi ljudi, obojica gotovo bez ikakve prtljage, obojica negizdelinski odjevena. Obojica s prilično zanimljivim fizionomijama, naposljetku, obojica sa željom da zapodjenu razgovor… Jedan od njih je bio nevelika rasta, kojih dvadeset sedam godina, kuštrav i skoro crnokos, sivih, sitnih, ali plamenih očiju… Bio je toplo odjeven u prostranom crnom kožuhu te nije zebao po noći.

No, njegov susjed morao je na svojim drhtavim leđima podnijeti slast vlažne ruske noći u studenom, za koju, očito, nije bio spreman… Vlasnik plašta je bio mlad čovjek, također kojih dvadeset šest godina, rasta nešto višega od srednjeg. Jako svijetle guste kose, upalih obraza i lagačke, šiljaste svijetle bradice…

Početak je to slavnog romana Idiot, u kojemu upoznajemo dva protagonista – Rogožina i Lava Miškina. Oni će ispreplesti svoje sudbine u jednome od najboljih djela iz pera velikoga ruskog književnika. Predstavu po ovom romanu možete pogledati u HNK-u u Zagrebu, u režiji Vasilija Senjina. Izvedbe Idiota su na rasporedu u srijedu, 9. i 16. veljače 2022. godine u 19.30 sati. Više o ovom velikom ruskom piscu – Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom – doznajte na Wikipediji.

Tagged