humanitarna akcija "širimo svijest, spasimo život" 2020

Humanitarna akcija ”Širimo svijest, spasimo život” – pomozimo i širimo svijest kroz ples

Trenutno stanje karantene uzrokovano pandemijom Covida-19 sve nas je dovelo do promjena navika, želja, planova… Preispitujemo sebe i druge, razne situacije, bojimo se, pomalo smo ograničeni, no možda i više nego prije zahvalni na stvarima koje imamo. Ipak, unutar svoja četiri zida u miru možemo popiti kavu, plesati, napraviti ručak, odraditi posao, nazvati prijatelja, sestru, brata, mamu, odmoriti, imamo određenu slobodu i mir.


Nekima su nažalost mir i sloboda nasilno oduzeti. Kršenje ljudskih prava u obliku obiteljskog nasilja u izolaciji eskalira iz dana u dan. Procjenjuje se kako se nasilje u posljednjih mjesec dana povećalo čak za jednu trećinu.

Mnoge žrtve zbog izolacije u kojoj se cijela država nalazi, nisu u mogućnosti prijaviti nasilje. Neke se boje da zbog manjka kapaciteta u skloništima i nepostojanju skloništa u čak 6 županija, a zbog uvedenih mjera, za njih neće biti mjesta.

Možda presudno, mnoge se boje, srame i još više nego inače, osjećaju bespomoćno. Odlučili smo iskoristiti našu snagu i slobodu koju trenutno imamo i pokrenuti humanitarnu akciju Širimo svijest, spasimo život čiji je cilj, osim skupljanja sredstava, širiti svijest o problemu nasilja u obitelji te nasilja općenito, o kršenju osnovnih ljudski prava te o problemu nejednakosti.

Svi ti problemi sveprisutni su svugdje u svijetu, uvijek, nemojmo ih zanemariti. Zaklada SOLIDARNA, fond #spasime i Spread The Culture pokret pozivaju vas na zajedničku odgovornost. Zajedno smo promjena!

Kao plesni pokret kojem je dosada bio cilj udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, ovaj put pozivamo sve plesače i neplesače da se udružimo, pomognemo i širimo svijest kroz ples. U sklopu dvotjedne akcije organizirali smo online plesne radionice #plesomprotivnasilja sa čak 14 hrvatskih plesnih voditelja. Tijekom dvotjedne akcije, donacijama će se skupljati sredstva za fond #spasime. Sva prikupljena sredstva iskoristit će se za odvjetničke troškove, troškove stanarina do 3 mjeseca, troškove vrtića i školske opreme, troškove psihoterapije i slično. Donacije mogu dobrovoljno dati svi koji su mogućnosti – svaka kuna vrijedi!

Radionice će biti otvorene za sve prikazivajući se kroz Instagram live svaki dan tijekom 14 dana od 1. do 14. svibnja. Donirati možete u bilo kojem trenutku od 27. travnja do 31. svibnja.

LINK ZAKLADE SA QR KODOM ZA DONIRANJE – solidarna.hr/site/article/pokrenutahumanitarna-akcija-sirimo-svijest-spasimo-zivot/hr-HR

Ukoliko želite donirati s upisom broja računa – HR4124020061500078391, poziv na broj: 02-2020.

RASPORED RADIONICA

 • 1. 5., petak, 19:00 – VEDRANA GRČIĆ – HOUSE
 • 2. 5., subota, 17:00 – VIRNA HOŠNJAK – STREET JAZZ
 • 3. 5., nedjelja, 17:00 – ANDREA SOLOMUN – ACTIVE STRETCH & MOBILITY DRILLS (AKTIVNO ISTEZANJE I VJEŽBE ZA MOBILNOST)
 • 4. 5., ponedjeljak, 19:00 – KRISTINA PAUNOVSKI (KEKICA) – EXPERIMENTAL
 • 5. 5., utorak, 19:00 – LUKA ANAKOVIĆ (LUX) – BREAKDANCE
 • 6. 5., srijeda, 19:00 – MARIJA MATKOVIĆ – CONTEMPORARY FUSION
 • 7. 5., četvrtak, 19:00 – DIEGO SIQUEIRA – COMMERCIAL
 • 8. 5., petak, 19:00 – DOLORES MATULIĆ – CHOREOGRAPHY
 • 9. 5., subota, 17:00 – JELENA ĐUKANOVIĆ (MSS JELCHI) – CHOREO & TALK (KOREOGRAFIJA I RAZGOVOR)
 • 10. 5., nedjelja, 17:00 – ANTONIA ŠIMURINA – HEELS (PLES U ŠTIKLAMA)
 • 11. 5., ponedjeljak, 19:00 – MAJA KEREŠ – HIP HOP CHOREOGRAPHY
 • 12. 5., utorak, 19:00 – NATAŠA PAVIĆEVIĆ – AFRO CUBAN
 • 13. 5., srijeda, 19:00 – HELENA JANJUŠEVIĆ – CHOREOGRAPHY
 • 14. 5., četvrtak, 19:00 – ANDREA KOMUŠAR – DANCEHALL

Autorica svih slika korištenih za izradu naslovne slike humanitarne akcije je mlada umjetnica, studentica Likovne akademije i plesačica Ingeborg Reichel.

Dizajnerica naslovne slike humanitarne akcije je poduzetna grafička dizajnerica i plesačica Ana Bušić Buxa.

SOLIDARNA

Zaklada za ljudska prava i solidarnost nastala je radi pružanja podrške pojedincima i građanskim inicijativama u stvaranju pravednog i solidarnog društva te je do sada sudjelovala u velikom broju humanitarnih i zagovaračkih akcija i kampanja kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Zaklada potiče svijest javnosti o važnosti filantropije, rješavanja socijalno osjetljivih pitanja, ali i utjecaja na promjene u postojećem sustavu i institucijama.

SOLIDARNA je uvijek otvorena za nove suradnje, nove inicijative i novu energiju u zajedničkom radu za pravednije društvo i bolje sutra.

Fond #spasime

Fond za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja pruža financijsku podršku žrtvama i njihovim obiteljima koji žele izaći iz nasilnog odnosa. Fond direktno pokriva odvjetničke troškove, troškove stanarina do 3 mjeseca, troškove vrtića i školske opreme, troškove psihoterapije i sl. Do sada je fond pomogao preko 40 žena sa preko 60 djece širom RH te je jedini
Fond takve vrste u Republici Hrvatskoj koji je financiran samo donacijama građana i građanki te tvrtki te sav iznos donacija ide direktno u fond.

Spread The Culture

Pokret plesača koji su se obvezali na širenje kulture plesa organiziranjem raznih plesnih manifestacija te da učine znanje dostupnim svima koji ga žele. Sve je počelo od želje za zajedništvom među plesačima i mladima na području Hrvatske, Europe, ali i cijelog svijeta. Želja je prerasla u ideju, a ideja u pokret. Tijekom 4 godine postojanja organizirali smo plesna natjecanja, edukativne radionice, razne nastupe i zabavne sadržaje.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged