clowns - hard core punk band - melbourne australia - 2019.

Grupa Clowns, australska punk senzacija, dolazi u Vintage Industrial Bar

Dvije godine je prošlo otkako je australska grupa Clowns prvi put svirala u Zagrebu. Bilo je to na daskama Vintagea kao predgrupa hardcore legendama H2O, a sada se vraćaju na isto mjesto! Na svom punokrvnom samostalnom koncertu ponovo će nas razbacali i podsjetiti kako hardcore punk i danas svježe zvuči. Clownsi postoje gotovo cijelo desetljeće. Službeno su se okupili 2010. godine u Melbourneu, a svoje glazbeno putovanje su počeli svirajući tvrdi hardcore punk. Od samog početka poznati su po svojim karakterističnim žestokim i energičnim scenskim nastupima.


Koncert grupe hard core punk grupe Clowns je na rasporedu u utorak, 5. studenog 2019. godine u Vintage Industrial Baru. Uaznice možete kupiti po cijeni od 60 kuna u Dirty Old Shopu, Tratinska 18 i na šanku Vintagea u Savskoj 160. Dodajmo da će na dan koncerta cijena ulaznice će biti 80 kuna. Događanje organiziraju Dirty Old Booking i Vintage Industrial Bar.

O hardcore punk grupi Clowns

Svakim novim albumom, počevši s I’m not Right (2013.), preko Bad Blood (2015.) i Lucid Again (2017.), njihov zvuk se neprestano razvija i evoluira u smjeru kako se osjećaju u tom trenutku. Ovogodišnjim, četvrtim studijskim albumom Nature/Nurture bend i dalje nastavlja istim putem. Tu je 11 pjesama koje počinju brzo i žestoko, a onda neočekivano uspore i postanu tiše. Glazba im se sada kreće od bijesnog punka do sporijeg, nijansiranijeg i psihodeličnijeg rocka.

I dalje eksperimentiraju s vlastitim zvukom i stalno pomiču granice svoje glazbe. Uz očekivani hardcore opus na albumu se mogu čuti i njihove do sada najsporije i najpsihodeličnije pjesme. Cijeli album je prekrasna zbirka eksperimentalnog zvuka koji više djeluje poput zvučnog kolaža nego niza pjesama. Iako to možda djeluje čudno, ove pjesme i dalje zvuče tipično njihove. Jer kad Clownsi ne zvuče karakteristično kao Clownsi, svejedno ustvari zvuče kao Clownsi.

Potrudili su se dati albumu malo zagonetnosti

Sam album sadrži puno kriptiranih poruka. Pjesme s Nature strane albuma imaju svoj antipod na Nurture strani albuma, a na fanovima je otkriju sve zagonetke. Ovaj album je punk rock s razlikom, koji kao temelj koristi tradicionalne aspekte tog žanra, ali zatim ga na sebi svojstven način nadograđuju tako da stvaraju nešto što je strastveno, sirovo, eklektično, nešto što je jedinstveno, antikonformistično i nevjerojatno uzbudljivo.

Tematika u stihovima je također šarolika. Od S&M-a, preko mentalnog zdravlja i društvenih problema do sukoba s drugim bendovima. U kombinaciji s njihovim pametnim, britkim tekstovima i energičnim nastupima Fat Wreck Chords nije dvojio kad je bendu ponudio diskografski ugovor kojim su postali tek drugi australski bend na tom poznatom labelu.

Bend su okupili srednjoškolski prijatelji, vokal Stevie Williams i bubnjar Jake Laderman

Ubrzo će im se pridružiti gitaristi William Robinson i Jarrod Goon te basistica i vokal Hanny J. U mladosti jedina želja im je bila svirati za besplatna pića te jednom rasprodati klub Corner u Melbourneu. Želja im se ostvarila 2017. na australskoj turneji na kojoj su promovirali svoj treći studijski album Lucid Again i rasprodali sve klubove u kojima svu nastupali.

Ali, to je bio tek početak. Već 2018. godine nastupili pred 56.000 ljudi, kad su ih Foo Fightersi pozvali da im budu predgrupa na koncertu u Melbourneu. Iste te godine nastupaju na Wacken Open Air i većini drugih festivala, a baza fanova im eksponencijalno raste, osobito u Europi. Više o ovom bendu doznajte na stranicama Wikipedije.

Video: Clowns – Bland is the New Black

Tagged