greta thunberg - biografski dokumentarni film - 2021.

Greta – dokumentarac o najpoznatijoj aktivistkinji današnjice Greti Thunberg

Greta Thunberg, tada 15-godišnja djevojka, u ljeto 2018. godine započinje svoj glasoviti školski štrajk za klimu. U samo nekoliko mjeseci njezina “mala protestna akcija” prerasta u globalni pokret, a tiha djevojka iz autističnog spektra postaje svjetski poznata aktivistica. U biografskom dokumentarnom filmu “Greta” švedskog dokumentarista Nathana Grossmana, premijerno prikazanom u Veneciji, pratimo je na putu da spasi svijet.

Od kada je pokrenula globalni pokret, Greta se susrela s nizom moćnih političara i drugih javnih osoba. Uz to, postala je poznata po svojem oštrom obraćanju šefovima država u Ujedinjenim narodima, ali i po motiviranju milijuna mladih ljudi širom svijeta da razmisle o klimatskim izazovima. Svojim aktivizmom pokušava ukazati na to koliko su klimatske promjene opasne, a drastične promjene na razini pojedinih država za sada još nisu donesene.


Dokumentarni film Greta prati život ove mlade aktivistice od prvog štrajka za klimu, preko putovanja održivom jedrilicom do SAD-a, do niza govora koje je održala u utjecajnim institucijama diljem svijeta. Pokazuje i njen odnos s obitelji te borbu s Aspergerovim sindromom. Dodajmo da je u ožujku 2019. Greta Thunberg je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a časopis Time proglasio ju je osobom godine.

Greta Thunberg i mladi diljem svijeta prosvjeduju zato što nemaju izbora

“Nadam se da će svi koji pogledaju film napokon shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave. Prosvjedujemo zato jer nemamo izbora. Mnogo se toga dogodilo otkako smo krenuli sa štrajkom, no nažalost još uvijek smo zaglavili na početku. Nigdje ne nalazimo prijeko potrebne promjene i stupanj svjesnosti o ugroženosti našeg planeta. Sve što tražimo je da naše društvo tretira klimatsku krizu kao stvarnu krizu i omogući nam sigurnu budućnost”, poručila je Greta Thunberg.

  • PROČITAJTE VIŠE: Više o temi KLIMATSKE PROMJENE pročitajte ovdje

Film kreće u kinodistribuciju diljem Hrvatske u subotu, 6. studenog 2021. godine, na globalni dan akcije. Hrvatska kinopremijera bila je u petak, 5. studenog, u zagrebačkom Dokukinu KIC. Nakon projekcije održao se razgovor o načinima borbe protiv klimatskih promjena u kojem su sudjelovali Marija Mileta iz Zelene akcije i Leonarda Šmigmator iz organizacije Fridays for Future. Moderator razgovora bio je filmski kritičar i asistent Dokukina Miro Frakić.

Inspirirani Gretom Thunberg, mladi diljem svijeta pokreću vlastite akcije. Tako će i u Hrvatskoj učenici okupljeni u inicijativu Fridays For Future (Petak za budućnost) organizirati u petak, 12. studenog, zagrebački Klimatski marš za opstanak. A njime poručuju: “Vrijeme nam istječe. U desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah!” O Greti Thunberg više doznajte na stranicama Wikipedije.

Video: Najava za dokumentarni biografski film “Greta”

Tagged