croatia grand chess tour 2019

Grand Chess Tour 2019 – najjači šahovski turnir dolazi u Zagreb

Trenutno najjače pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu – Grand Chess Tour 2019 – održavat će se u Zagrebu, u Novinarskom domu, od 26. lipnja do 8. srpnja 2019. godine.

Ovaj jedinstveni šahovski turnir okupit će 12 najboljih svjetskih šahista iz devet zemalja svijeta, koje predvodi svjetski prvak Magnus Carlsen iz Norveške.

Turnir će svečano otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji će simbolično povući prvi potez s Magnusom Carlsenom. Muzej Mimara ugostit će svečano otvorenje, a prvi potez odigrat će se na venecijanskom šahu iz 16. stoljeća.

Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu – Nakamura Hikaru, Caruana Fabiano i So Wesley iz Sjedinjenih Američkih Država, Vachier – Lagrave Maxime iz Francuske, Carlsen Magnus iz Norveške, Mamaderov Shakhriyar iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Ding Liren iz Kine, Aronian Levon iz Armenije, Giri Anish iz Nizozemske i Anand Viswanathan iz Indije. Iz Rusije dolaze Sergei Karjakin i Nepomniatchtchi Ian.

Grand Chess Tour 2019

Grand Chess Tour 2019 obuhvaća osam turnira, koji će se održavati u prestižnim svjetskim metropolama, poput Pariza ili Abidjana. Osim jedinstvenog iskustva i doživljaja, Grand Chess Tour 2019. posebnim čini i bogati nagradni fond od 1,65 milijuna dolara.

Nagradni fond turnira u Zagrebu osigurao je Grand Chess Tour, a iznosit će 325 tisuća dolara, što je više od 2,3 milijuna kuna, dok se ukupni proračun događaja procjenjuje na oko 400 tisuća dolara ili 2,5 milijuna kuna.

Dvanaestorici najboljih igrača svijeta se nudi prilika da se pridruže turneji kao puni sudionici i dodjeljuju im se Grand Chess Tour bodovi na temelju konačne ocjene na kraju svakog događaja. Osim turnira koji će se održati u Zagrebu, ostali GCT Tour događaji bit će održani u Parizu, glavnom gradu Francuske, Abidjanu u Obali Bjelokosti, St. Louisu u SAD-u, Kalkuti i Bukureštu.

Četiri najbolja igrača će se u konačnici kvalificirati za sezonsko završno finale GCT-a koje će se održati u Londonu u prosincu 2019. godine.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -