gospoda glembajevi I miroslav krleža - leo mujić I hnk zagreb I 2022.

Gospoda Glembajevi – neoklasicistički balet o propasti jedne agramerske patricijske obitelji

Gospoda Glembajevi, najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže, u protekloj je sezoni zagrebačkog HNK-a prvi puta doživjelo svoju baletnu inačicu. I to na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova! No, baletna je priča počela ranije nego što piše u dramskom tekstu. Leo Mujić, koreograf, redatelj i autor libreta, stvarajući ovo scensko djelo, zagrabio je i u prozne tekstove Miroslava Krleže iz ciklusa “O Glembajevima”.


Prije poznatih događaja koji kulminiraju na proslavi jubileja Banke Glembay Ltd., doznajemo mnoge pojedinosti iz života poznatih likova koje su dovele do potpuna sloma jedne agramerske patricijske obitelji. Leone koji nije nastavio obiteljski biznis nego se okrenuo umjetnosti, u Zagreb se vraća poslije jedanaest godina. I ne može odoljeti da ironično ne komentira mračnu obiteljsku povijest. Ona je započela zločinom počinjenim 1790., a nastavlja daljnjim kriminalnim poslovnim i životnim transakcijama, praćenim teatralnim sredstvima degeneracije.

Kakva sudbina čeka ovu verziju verziju velikog djela Gospoda Glembajevi?

Od praizvedbe drame u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu s golemim uspjehom, djelo je postalo jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće. A kakva sudbina očekuje njegovu baletnu inačicu u budućnosti ostaje tek vidjeti. No, posezanje za jednom toliko poznatom temom hrvatske literature bio je velik izazov. Ne samo za koreografa, njegove suradnike i cjelokupan ansambl, nego i za one koji dobro poznaju ovu literarnu obitelj.

“Glembajeve čitam kroz emocije. Zanimaju me odnosi među likovima, karakteri, njihovi fetiši, sustav vrijednosti, sukob oca i sina, ovisnost o majci i opčinjenost maćehom… Upravo to balet sjajno prenosi, prevodeći u baletno djelo jednu od najznačajnijih hrvatskih drama”, rekao je Leo Mujić.

Balet Gospoda Glembajevi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu možete pogledati u utorak, četvrtak i subotu, 3., 5. i 7. svibnja 2022. godine. Izvedbe 3. i 5. svibnja kreću u 19.30, dok balet u subotu počinje u 18 sati! Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama HNK-a na adresi hnk.hr.

Tagged