kazališna predstava "kaučsurfing" - kazališna družina CLOU - 2020

Glumačka družina CLOU ponovno gostuje u Studiju EXIT s predstavom “Kaučsurfing”

Predstava “Kaučsurfing” autorski je projekt Kazališne družine Clou, u kojem dvije autorice i izvođačice, Nina Sabo i Valentina Lončarić, kolažirajući autobiografske elemente i fragmente vlastite svakodnevice stvaraju sliku prosječne svakodnevice generacije mladih ljudi. Autorice su tijekom par mjeseci dokumentirale audio i video građu iz svoje svakodnevnice, borbe s birokracijom, nezaposlenošću, koja je postala osnova za daljnji dramaturški razvoj projekta. Kauč simbolizira mjesto ugode, ali i mjesto nemogućnosti pomicanja u realnost, nemogućnosti akcije i izlaska u vanjski svijet. Jedina akcija, tj. surfanje moguće je samo na dva metra kauča te na taj način kauč postaje mjerilo i granica svijeta. Svi predmeti iz svakodnevice na čudesan način nalaze se u kauču, na kauču, ispod ili iza kauča. Fiktivno i imaginarno istodobno je jedini mogući izlaz iz realnosti, koja je za autorice i protagonistice neizvjesna.

Iako se čini da se je spona s realnošću prekinuta, relanost, tj. vanjski svijet je u predstavi prisutan kroz gošću koji dolaze izvana, no ona je samo usputna prolaznica koja nema pravo participiranja u kaučsurfingu.

S kauča se život imaginarno promatra, ne dopušta izravno participiranje u životu.

Ideja projekta nastala je kao reakcija na nezaposlenost, nestabilna primanja, nedovoljnu mogućnost participiranja u odlukama i životu zajednice, koja dovodi do krajnje pasivnosti djelovanja. Međutim, djelovanje i nada se ne dokidaju, već se prenose u imaginarnu sferu djelovanja, gdje kauč postaje mjesto gdje je i nemoguće moguće.

Kazališna predstava je gorko – slatka refleksija o kriškama života, marginalnim zbivanjima pojedinaca unutar četiri zida u kojem se žanrovski isprepliću dokumentarizam, sit-com te nadrealizam koji postaje mašina za pričanje priče.

Glumačka družina CLOU gostuje u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) s predstavom Kaučsurfing 20. i 21. veljače 2020. godine u 19 sati.

O predstavi Kaučsurfing

  • tekst i režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić
  • glume: Nina Sabo, Valentina Lončarić i Ella Bogadi
  • dramaturginja: Nikolina Bogdanović

Umjetnička organizacija – Kazališna družina CLOU

Kazališna družina Clou umjetnička je organizacija osnovana u kolovozu 2016. godine, sa sjedištem u istarskom gradu Umagu. Osnivačice umjetničke organizacije su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić. Glavni programi organizacije su kazališno, glazbeno – scensko i multimedijalno stvaralaštvo.

Predstave nastale u UO Clou poigravaju se granicama ustaljenih kazališnih formi pa je tako unutar djelovanja organizacije pokrenut projekt PhiloLab4Kids koji spaja kazalište i filozofiju za djecu.

Do sada su realizirane dvije autorske predstave u koprodukciji s GKL Rijeka – Na čijem si ti planetu? koja tematizira pitanja prihvaćanja različitosti u društvu te Srećine cipele koja se bavi pitanjima sreće i mogućnosti sreće. U pripremi je i treća predstava radnog naziva Djevojčica u slovu O koja tematizira važnost poezije i pisane riječi. Osim navedenih predstava unutar kazališne družine Clou realizirane su sljedeće predstave: Kako je princeza postala žaba, autorski projekt Nine Sabo u suradnji s Teatrom OZ iz Mošćeničke Drage te predstava Pustinja raste u režiji Nataše Antulov.

Nina Sabo i Valentina Lončarić unazad par godina sudjeluju u novijoj nezavisnoj kazališnoj sceni grada Rijeke. Svojim predstavom I…Divan dan gostovale su na domaćim i međunarodnim festivalima te su dobitnice nekoliko nagrada za spomenutu predstavu (Art Trema Fest Ruma 2016, Istropolitana Project (Bratislava).


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged