galerija forum zagreb 2019

Galerija Forum organizira izložbu fotografija povodom 50 godina djelovanja

Izložba povodom pedesetogodišnjice Galerije Forum u Zagrebu otvorit će se 10. listopada 2019. godine u 21 sat, a moći će se pogledati do 5. studenoga 2019. godine. Na njoj će se pokazati fotografije iz prvih desetljeća Galerije Forum, koje je snimio fotograf Centra za kulturu i informacije Branimir Baković.

Uz to, tu su i portreti Ede Murtića koje je snimio Milan Pavić i Murtićev crtež s posvetom tom fotografu (s kojim se poznavao još od prije Drugog svjetskog rata) na katalogu iz Galerije Forum te foto-sekvenca Josipa Vanište u Galeriji iz 2003. fotografa Milisava Mije Vesovića. Fotografije za izložbu odabrali su Barbara Vujanović, Loreta Gudelj Barać i Feđa Gavrilović (aktualni voditelj Galerije Forum).

“Kako svjedoči ovaj odabir fotografija vezanih uz izložbe priređene sedamdesetih i osamdesetih godina te početkom ovoga stoljeća, ideja diseminacije, integracije i umrežavanja stvaralaštva članova Galerije Forum u kulturno tkivo grada te šire, dosljedno se ostvarivala u svoj punini značenja. Posljedica je to centralne pozicije prostora i još više samoga programa koji je okupio središnja imena tadašnje hrvatske, jugoslavenske i svjetske likovne scene, poput Ive Šebalja, Nives Kavurić Kurtović, Raoula Goldonija, Ede Murtića, Ante Kuduza, Bogdana Bogdanovića, Vaska Lipovca, Richarda Mortensena, Joana Miróa i brojnih drugih”, napisala je Barbara Vujanović u predgovoru izložbe.

O Galeriji Forum

Galerija Forum osnovana je 1969. godine kao odraz ideje samoupravljanja, tadašnjeg političko ekonomskog uređenja: umjetnici su je organizirali s ciljem prodaje svojih radova i radova kolega.

Osnivači Galerije su umjetnici Edo Murtić, Kosta Angeli Radovani, Raoul Goldoni, Zlatko Prica, Oton Postružnik, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer, Frano Šimunović, Ksenija Kantoci, Stevan Luketić, Ante Kuduz, Belizar Bahorić i Nikola Reiser te pjesnik i političar Vlado Gotovac.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Galerija Forum organizira izložbu fotografija povodom 50 godina djelovanja

Comments are closed.