gael garcia bernal - filozofski teatar hnk zagreb - 2022.

Gael Garcia Bernal, proslavljeni meksički glumac, nastupa u Filozofskom teatru

Za kraj sezone kao i svojevrstan vrhunac Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, u nedjelju, 19. lipnja 2022. godine nastupit će proslavljeni meksički glumac Gael Garcia Bernal. Sin kazališnih veterana Patricije Bernal i Josea Luisa Garcíje, debitirao je na sceni kad je imao samo godinu dana. Najprije je studirao filozofiju na uglednome meksičkom sveučilištu UNAM, ali je odlučio putovati Europom. Tu se i skrasio te kasnije odlučuje studirati glumu i upisuje Central School of Speech & Drama u Londonu.


Poslije povratka u Meksiko, počinju se nizati filmovi koji su proslavili meksičku kinematografiju diljem svijeta. Oni su doslovno katapultirali Gaela među svjetske glumačke zvijezde. Izdvojit ćemo filmove Pasja ljubav Alejandra Gonzáleza Iñárritua, zatim I tvoju mamu također Alfonsa Cuaróna te Loš odgoj Pedra Almodovara.

Mnogi ga pamte i po impresivno odglumljenu liku mladoga Che Guevare u filmu “Dnevnici s motocikla”

Glumio je i u filmu Umjetnost sanjanja Michela Gondryja, u ekranizaciji Saramagove Sljepoće te nizu drugih filmova poput Ne, Neruda i Coco. Pojavio se i u nedavnom filmu M. Nighta Shyamalana Stari te u serijama Mozart u džungli i Stanica jedanaest. 2019. godine bio je gost 25. Sarajevo Film Festivala gdje je predstavio svoj drugi igrani film Chicuarotes. Dodajmo da se u njemu okušao i kao redatelj, a premijerno izveden u Cannesu iste godine.

Uz pozamašnu filmografiju i brojne nagrade, Gael Garcia Bernal je od ranih dana posvećen društvenom aktivizmu. Protestirao je za prava Zapatista, zalagao se za prava izbjeglica, a nedavno je snimio angažirani dokumentarac o posljedicama klimatske krize u Meksiku pod nazivom El Tema.

Novi Filozofski teatar održati će se u nedjelju, 19. lipnja u zagrebačkome HNK

On je na neki je način nastavak razgovora koji su Gael Garcia Bernal i Srećko Horvat krajem studenog 2021. godine vodili u Meksiku. Tada su na sajmu knjiga u Guadalajari, inače rodnome gradu meksičkoga glumca, razgovarali o apokalipsi, filozofiji i glumi.

Tada je, komentirajući svoj susret s hrvatskim filozofom rekao: “Ujedno i zato cijenim naše prijateljstvo. Dijelimo mišljenje da će vulkan eruptirati svakoga trena ili je već eruptirao na različitim kontinentima od onoga na kojemu smo mi. A to dijeljenje tragedije omogućava nam povezivanje. Na neki način je poput prečaca i događa se s ljudima iz cijeloga svijeta.”

Razgovor u Zagrebu biti će posvećen prije svega glumi, kazalištu i filmu. Ali sigurno je kako će se Bernal i Horvat dotaknuti i filozofije kao i gorućih tema današnjice. Više o ovom meksičkom glumcu i aktivistu doznajte na Wikipediji.

Video trailer: Gael Garcia Bernal – El Tema

Tagged