fungi vikend u lonjskom polju - repušnica - 2020

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održava se u Posjetiteljskom centru Repušnica

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održat će se u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna 2020. godine, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine. Bogat program pripremaju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva “Russula” Novska, a posjetitelje očekuju velika izložba gljiva, edukativni sadržaji o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te ugostiteljska ponuda. Izložba gljiva će, prema preporukama epidemiologa, biti postavljena na otvorenom.

Izložit će se gljive Slavonije i Moslavine, a kako bi ih posjetitelji što bolje upoznali, sve će biti označene karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti i eventualne ljekovitosti. Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 10 sudionika.

U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijska edukativna izložba Diverterra namijenjena djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te očuvanju prirode i bioraznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja: jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela, a sam obilazak izložbe bit će organiziran u četiri termina.

Posjetitelji Fungi vikenda moći će upoznati i projekt SavaTIES povezan s borbom protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima pa tako i na bioraznolikost gljiva.

U subotu program (26.9.) traje od 9 do 18, a u nedjelju (27.9) od 10 do 15 sati.

Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje osobnim vozilom autocestom iz Zagreba. Zbog toga na tamošnji festival gljiva, utemeljen prije pet godina, uz posjetitelje iz Sisačko – moslavačke, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Grada Zagreba.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -