berlinale special / zagreb 2019

Filmski festival Berlinale Special – Suvremeni njemački film u kinu Tuškanac

Bogatu filmsku jesen obilježit će drugi po redu Berlinale Special, koji od 17. listopada do 27. studenoga 2019. godine u Zagrebu, Rijeci i Splitu donosi sedam atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala. Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade tzv. Lole. Od novih naslova velikana poput Andreasa Dresena ili Floriana Henckela von Donnersmarcka do najintrigantnijih ovogodišnjih debitanata, očekuju nas nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu osobno je političko i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice.


Program otvara audiovizualni spektakl – projekcija kultnog nijemog filma Berlin – Simfonija velegrada redatelja Waltera Ruttmana uz glazbenu pratnju nagrađivanog jazz kvarteta Chui. Mladi glazbenici posebno su za ovu priliku pripremili originalnu skladbu koja prati užurbani ritam velegrada i njegovih stanovnika.

Slijedi šarmantna i britka dramedija Dječaku treba svježi zrak koja nas podsjeća kako je smijeh najbolja terapija. Debeljuškasti Hans-Peter pronalazi utjehu od obiteljskih problema u svojem urođenom komičarskom talentu i želji da nasmijava druge. Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga snimljena je prema njegovoj autobiografiji, a redateljsku palicu preuzela je oskarovka Caroline Link.

U nastavku programa gledat ćemo najbolji filmski prvijenac ovogodišnjeg Berlinalea Oray, koji je sjajan dokumentaristički portret mladih migranata u procjepu između modernosti i tradicije. Oray želi biti dobar musliman i savršen muž no nakon burne svađe sa suprugom naći će se rastrgan između svoje ljubavi prema vjeri i svoje vjere u ljubav.

Dobitnik Srebrnog medvjeda Razbijačica sustava možda je najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije. Benni je mala, ali opasna – ova devetogodišnjakinja već je postala razbijačica sustava i radikalno krši sva pravila koja joj nameću odrasli. Gdje god prihvate tu nježnu djevojčicu silne energije ubrzo je ponovno izbace. A Benni upravo na to i cilja, jer sve što želi je vratiti se kući i biti s mamom! Intenzivna psihološka drama o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku ulogu.

Nizu razvikanih naslova pridružit će se i Obična žena potresna i briljantno režirana drama snimljena prema istinitom događaju. Film prikazuje tragičnu sudbinu Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü i njezinu borbu za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastite obitelji. Hatun je žrtva tzv. ubojstva iz časti, a njezinu je priču ekranizirala njemačko – američka redateljica Sherry Hormann, poznata po beskompromisnim filmovima sa snažnim feminističkim pečatom.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada Gundermann utemeljen je na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda Gundija Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundi je heroj i antiheroj, hodajuća kontradikcija, simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Najnoviji film jednog od najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena fascinantan je portret dobroćudnog ekscentrika ispričan u krajnje realističnoj maniri, a osvojio je čak šest Lola.

Program zaključujemo uz posebnu poslasticu – Djelo bez autora je epska drama o umjetnosti, ljubavi i politici inspirirana nesvakidašnjom životnom pričom slavnog njemačkog slikara Gerharda Richtera. Turbulentan prikaz triju desetljeća njemačke povijesti prepune kolektivnih i osobnih trauma, priča je o moći umjetnosti i odricanjima na koja istinski umjetnik mora biti spreman. Film Floriana Henckela von Donnersmarcka drugi je njemački film u povijesti nominiran za Oscara u više kategorija.

Festival Berlinale Special – Suvremeni njemački film nastao je u izboru i organizaciji Goethe Instituta Kroatien, a u suradnji s kinom Tuškanac u Zagrebu (od 17. do 21. listopada 2019.), Art-kinom u Rijeci (od 23. do 26. listopada 2019.) i kinotekom Zlatna vrata u Splitu (od 6. do 27. studenoga 2019.).


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged