film `general` / goran višnjić

Film “General” u kinima na Dan domovinske zahvalnosti

Ne pamti se kada je neki hrvatski film izazvao ovoliku pozornost javnosti i medija, kao što je film General redatelja Antuna Vrdoljaka, koji je bio fasciniran životom Ante Gotovine te je upravo zbog toga odlučio snimiti film o najpoznatijem hrvatskom generalu.

Ovu biografsku ratnu dramu mnogi nazivaju najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena, a zbog ogromnog interesa javnosti, film će svi moći pogledati pretpremijerno u CineStar kinima već 5. kolovoza, simbolično, na Dan domovinske zahvalnosti.

Film raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada nije vidjela, snimao se na autentičnim lokacijama – Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb te mnogim drugim lokacijama na kojima su se tih ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.

Antun Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general, a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska. Film General je službeno otvorio ovogodišnji filmski festival u Puli te je u konkurenciji za Zlatnu arenu.

Film General govori o životu jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, a na filmskom platnu Antu Gotovinu utjelovio je Goran Višnjić, koji se za ovu ulogu pripremao mjesecima “proučavajući lik i djelo Ante Gotovine, kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost”.

Kratka radnja filma General

Film započinje scenama uhićenja generala Gotovine u prosincu 2005. godine. Nakon toga, film se vraća u prošlost – Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet.

Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel.

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena – Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi.

General je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević. U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Antun Vrdoljak redatelj je i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji film Duga mračna noć te tv-serija Prosjaci i sinovi.

Dugometražni igrani film General nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -

2 thoughts on “Film “General” u kinima na Dan domovinske zahvalnosti

Comments are closed.