film `general` / goran višnjić

Film “General” o životu Ante Gotovine u kinima na Dan domovinske zahvalnosti

Ne pamti se kada je neki hrvatski film izazvao ovoliku pozornost javnosti i medija, kao što je film “General” redatelja Antuna Vrdoljaka, koji je bio fasciniran životom Ante Gotovine te je upravo zbog toga odlučio snimiti film o najpoznatijem hrvatskom generalu. Ovu biografsku ratnu dramu mnogi nazivaju najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena, a zbog ogromnog interesa javnosti, film će svi moći pogledati pretpremijerno u CineStar kinima već 5. kolovoza, simbolično, na Dan domovinske zahvalnosti. Film raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada nije vidjela, snimao se na autentičnim lokacijama – Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb te mnogim drugim lokacijama na kojima su se tih ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.

Antun Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Ratnik, pustolov i general autora Nenada Ivankovića, a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska. Film General je službeno otvorio ovogodišnji filmski festival u Puli te je u konkurenciji za Zlatnu arenu.

Film General govori o životu jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, a na filmskom platnu Antu Gotovinu utjelovio je Goran Višnjić, koji se za ovu ulogu pripremao mjesecima “proučavajući lik i djelo Ante Gotovine, kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost”.

Kratka radnja filma General

Film započinje scenama uhićenja generala Gotovine u prosincu 2005. godine. Nakon toga, film se vraća u prošlost – Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet.

Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel.

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena – Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi.

General je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević. U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Antun Vrdoljak redatelj je i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji film Duga mračna noć te tv-serija Prosjaci i sinovi.

Dugometražni igrani film General nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -