festival svjetla zagreb - 2022. - festival of lights zagreb

Festival svjetla Zagreb 2022 – svjetlosne atrakcije na tridesetak gradskih lokacija

Festival svjetla Zagreb će ove 2022. godine po četvrti put obasjati zagrebačke trgove, ulice, parkove i pročelja. Dodajmo da će uz Gornji grad ovoga puta biti premijerno biti obasjane i lokacije Donjega grada. A tijekom pet dana posjetitelji će moći obići ukupno 32 atrakcije na čak 31 festivalskoj lokaciji! Mnogim instalacijama domaći i inozemni majstori svjetla će u Gornjem gradu, Park šumi Tuškanac, na brojnim lokacijama u donjogradskom središtu kao i u zagrebačkoj Zračnoj luci “dr. Franjo Tuđman” poslati “snažne poruke o vremenu u kojem živimo, ističući u prvi plan vrijednosti života i slobode, zajedništva i mira te nas podsjetiti da svjetlo uvijek pobjeđuje tamu”.

Tradicionalno je Gornji grad, najstariji dio Zagreba, popularna lokacija Festivala svjetla. Svjetlosne skulpture, hologrami i projekcije na povijesnim zgradama i prostorima popratit će odgovarajuća glazba. Sve to prostoru daje dodatnu uzvišenost, a umjetničke instalacije naglašavaju ljepotu, vrijednost i atmosferu ukupnog gornjogradskog prostora.

Po prvi put Festival svjetla Zagreb dolazi i u Donji grad i to na čak 15 lokacija

Glavna lokacija bit će svjetlosna instalacija na zgradi Muzeja Mimara. Na impozantnom pročelju ovog muzeja projicirat će se 3D mapping koji će prikazivati hrvatsko i zagrebačko kulturno i povijesno naslijeđe. Autori su gosti iz Berlina, koji su organizatori svjetski poznatog berlinskog Festivala svjetla. Njihov potpis je i na projekcijama koje će krasiti pročelja Hrvatskog narodnog kazališta te Muzeja za umjetnost i obrt, a autori su i instalacija Marsa i Zemlje u Tkalčićevoj ulici kao i na Cvjetnom trgu. A ovim instalacijama šalju snažnu poruku – Očuvajte naš jedini dom, onaj gdje smo svi jednaki!

Simbolično, na Europskom trgu će se postaviti interaktivna svjetlosna skulptura naziva Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Sunčani paviljon na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića snopovima svjetlosti označava 2700 sunčanih sati koje hrvatska obala u prosjeku zabilježi godišnje. Tu će se vidjeti kako se Sunce kreće tijekom godine i kroz perforirane zidove uhvatiti zrake sunca. U Varšavskoj ulici preko urbanih grafita prelijevat će se osvijetljena lica važnih žena koje su ostavile trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti.

Mnoge zagrebačke institucije sudjeluju u ovom festivalu

Svoje će pozivnice na simboličan način, svjetlom, glazbom, riječima i pokretom, građanima i gostima poslati i druge kulturne institucije, poput Galerije Klovićevi dvori, Muzeja grada Zagreba, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzičke akademije, Gradskog kazališta Gavella i drugih. Tako, primjerice, govoreći o kulturi, ali i umjetničkim jezikom progovarajući o aktualnom vremenu, kazalište Gavella se umjetničkim projektom Jednaka noć, kao svojevrsnom antitezom Festivalu svjetla, “usredotočuje na unutarnju i izvanjsku zatvorenost pandemijskog vremena i prošlih vremena”. 

U Park šumi Tuškanac, koja dotiče prostor samog središta grada, susrest ćete svjetleće konje lipicance te dječje igralište prepuno svjetlosti i boja. Na ljetnoj pozornici Kina Tuškanac svjetlosna će igra pratiti ritam glazbe Maksima Mrvice i hrvatske opere Ero s onoga svijeta.

Festival svjetla Zagreb na svim lokacijama mnogo sadržaja posvećuje djeci

Jer bezbrižno djetinjstvo je naša odgovornost. Tako će UNICEF-ov Muzej realnosti u fokus staviti svakodnevicu djece. Pozivat će nas da stvarnost vidimo drugačije i otkrijemo cijeli spektar mogućnosti koje nas povezuju, zrakama svjetlosti probijaju predrasude i mijenjaju živote. A u lijepa nas sjećanja vode i interaktivne svjetleće ljuljačke parka Zrinjevac kao podsjećanje na najljepše trenutke djetinjstva.

Jesmo li rekli sve? Niti izdaleka! Festival svjetla Zagreb još je mnogo bogatija i slojevitija priča duboko ukorijenjena u našoj stvarnosti. Ali i s porukom nikada potrebnijeg i važnijeg zajedništva, solidarnosti i optimizma. Zato ne zaboravite, 4. Festival svjetla Zagreb održat će se od srijede do nedjelje, od 16. do 20. ožujka 2022. godine! Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Festivala na adresi festivalsvjetlazagreb.hr.

Video: Festival of Lights Zagreb 2022

Tagged