zvonimir golob / 1927-1997

Festival šansone “Zvonimir Golob” održat će se u Maloj dvorani KD Lisinski

U hramu glazbe, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održat će se Festival šansone “Zvonimir Golob”. Festival posvećen je Zvonimiru Golobu, jednom od najznačajnijih predstavnika suvremene hrvatske književnosti. Ovaj Festival šansone održat će se u ponedjeljak, 21. veljače 2022. godine.

Zvonmir Golob rođen je 1927. godine u Koprivnica, a umro je 1997. u Zagreb. Bio je jedan od osnivača Zagrebačke škole šansone, a autor brojnih stihova i pjesama, od kojih je najviše uglazbio Arsen Dedić. A brojni izvođači pjevat će i govoriti stihove u Golobovu čast i slavu. Tako će se na taj način prisjetiti se njegova bogatog i raznovrsnog djelovanja.


Dodajmo da se ranijih godina Festival šansone održavao u njegovu rodnom gradu – Koprivnici. Ovo će biti prvi put da se organizira u Zagrebu, gdje je godinama živio i radio. Bit će to “večer ljubavi”, odnosno sjećanja na barda hrvatske poezije i šansone te jednog od plodnijih i svakako ponajboljih prevoditelja strane poezije na hrvatski jezik.

Festival šansone “Zvonimir Golob” odaje priznanje njegovom stvaralaštvu

Šansona je poetsko-glazbena vrsta pjesme, a nazvana je po francuskoj riječi koja doslovno znači “pjesma”. Šezdesetih godina 20. stoljeća udomaćila i kod nas zahvaljujući vrsnim autorima i interpretima. Ovim kulturnim i glazbenim događajem Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i ovom prigodom želi odati priznanje Golobovu stvaralaštvu. Također, ovim Festivalom želi pozvati i sve druge na otkrivanje svestranog opusa ovog autora. Dodajmo da se UHBDR91. ističe i kontinuiranim organiziranjem takvih i sličnih događanja. Kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Vatroslava Lisinskog pomoći ćete i obnovi Sisačke biskupije, odnosno teško oštećene katedrale stradale u razornom Petrinjskom potresu 2020. godine.

Tko sve nastupa na Festivalu šansone Zvonimir Golob: Ranko Boban, Mladen Burnać, Darko Domijan, Ksenija Erker, Juraj Galina, Boris Ćiro Gašparac, Nino Golob, Hrvoje Hegedušić, Ženski vokalni sastav Ive, Toni Janković, Paula Jusić, Zrinko Kapetanić, Tereza Kesovija, Vladimir Kočiš Zec, Zdenka Kovačićek, Željko Krušlin Kruška, Željka Marinović, Mladen Medak Gaga, Gabi Novak, Ivica Pepelko, Miroslav Škoro, Mirko Švenda Žiga, Miro Ungar, Kostadinka Velkovska, Alka Vuica, Jasna Zlokić i Dražen Žanko. Voditelji Festivala šansone su Kostadinka Velkovska i Goran Grgić. O hrvatskom pjesniku i prevoditelju Zvonimiru Golobu doznajte više na stranicama Wikipedije.

Tagged