fatoumata diawara / foto: aida muluneh / 2020.

Fatoumata Diawara, kraljica nove afričke glazbe, prvi puta nastupa u Hrvatskoj

Fatoumata Diawara svestrana je kantautorica, glumica i aktivistica iz Malija koja sprema veliki koncert u Zagrebu! Ovaj glazbeni spektakl održat će se u petak, 22. svibnja 2020. godine u klubu Boogaloo! Fatoumata je rođena 1982. u Obali Bjelokosti. No, odrasla u je Bamaku, glavnom gradu države Mali koja se nametnula kao jedna od najplodnijih i najistaknutijih kada je u pitanju promoviranje afričke glazba u svjetskim okvirima. Podsjetit ćemo, od tamo dolaze Salif Keita, Ali Farka Toure, Oumou Sangare, Tinariwen, Rokia Traore…


“U Maliju se glazba nalazi na svakom koraku. Slušamo glazbu neprestano i svi znaju pjevati. Glazba je ključna u našim životima”, kaže Fatoumata Diawara. Prije devet godina izdala je svoj prvi album Fatou, a u svojoj karijeri surađivala je s velikim imenima kao što su Herbie Hancock, Bobby Womack, Damon Albarn, Flea i Disclosure, a pjevala je i duetu s Paulom McCartneyjem. Njen drugi album Fenfo zaradio je dvije nominacije na prošlogodišnjoj dodjeli nagradi Grammy gdje je imala i čast nastupiti.

Njenu glazbu može se opisati kao mješavinu Wassoulou zvuka, afropopa uz utjecaje američkog bluesa

S vremenom je postala vrhunska gitaristica, a sama kaže da je na to bila primorana. Naime, glazbenici su joj otkazivali nastupe u zadnji čas kad bi im negdje drugdje platili više novca. “Nastup na Grammyju bio mi je važniji nego same nominacije. Bitno mi je da mladi ljudi iz Malija vide da jedna žena može nastupiti tamo”, dodaje Fatoumata Diawara. Ovom prilikom na pozornici će joj se pridružiti redom vrsni glazbenici – Sekou Bah (bas), Jean Baptiste Ekoué Gbadoe (perkusije), Arecio Smith (klavijature) i Yacuba (gitara).

Svoju glumačku karijeru započela je već s 14 godina, do sada je glumila u 12 filmova od kojih valja istaknuti Timbuktu redatelja Abderrahmane Sissakoa koji je 2014. nominiran za Oscara. Kao aktivistica posebno se istakla u borbi protiv prodaje ljudi, ponajviše u Libiji. O tome je i snimila pjesmu Djonya koja na jeziku Bambara znači ropstvo.

Iz svega navedenog više je nego jasno da je Fatoumata Diawara jedinstvena pojava u svijetu glazbe i da se ovaj spektakl u Boogaloou naprosto ne smije propustiti! Cijena ograničenog kontingenta early bird ulaznica je 150 kuna, nakon toga će koštati 175 kuna, a na dan će ako ih ostane biti 200 kuna. Više o ovoj afričkoj glazbenici doznajte na Wikipediji.

Video: Fatoumata Diawara – Nterini

Tagged