#BeActive / Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta – sport je obitelj, a vježbati možete svugdje, ali i bilo kada

Svake godine u isto vrijeme, posljednjih sedam dana mjeseca rujna, rezervirana su za Europski tjedan sporta. Inicijativa Europske komisije pokrenuta zbog loših pokazatelja o tjelesnoj aktivnosti građana Europske unije iz godine u godinu sve je snažnija i privlači sve veći broj ljudi, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Ovogodišnji Europski tjedan sporta trajat će od 23. do 30. rujna, a aktivnosti tijekom cijelog Europskog tjedna sporta raspoređene su kroz četiri središnje teme – Senior dan, Školski dan, Radno mjesto i #BeActive Night. Veliko otvorenje ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta bit će u subotu, 21. rujna na Europskom trgu, kada će jedan od središnjih zagrebačkih trgova postati veliko športsko igralište.


Predstavit će se mnogobrojni olimpijski i paraolimpijski športovi, posjetitelji će se moći okušati u nogometu, košarci, streljaštvu, ali i vježbati zajedno s profesionalnim trenerima.

Središnji dio otvorenja bit će #BeActive utrka građana na 5 i 10 kilometara koja će prolaziti ulicama Gornjeg grada, dok će aktivna biti i igrališta na Tuškancu i Šalati, gdje će se održati dječji košarkaški, odnosno futsal turnir (mali nogomet).

Tri dana nakon organiziranog vježbanja za stariju populaciju zagrebački Cvjetni trg u školsko igralište pretvorit će osnovnoškolci iz Osijeka i Zagreba.

Sportski tjedan završit će vježbanjem pod zvijezdama na Zadarskoj rivi kod instalacije Pozdrav Suncu, gdje će sve zainteresirane kroz pet različitih športskih programa voditi stručni treneri.

O Europskom tjednu sporta

“Cilj ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta je pokazati kako vježbati možemo uistinu svugdje i kako nam za to ne treba ni posebno mjesto ni posebno vrijeme”, poručio je zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.

U posljednje četiri godine više od 50.000 ljudi izravno je sudjelovalo u događajima u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport, a iz godine u godine raste i broj događaja i broj sudionika.

Najbolji dokaz koliko svakodnevna vježba može biti korisna za zdrav i dug život je Nikola Turk, 91-ogodišnji bivši atletičar čiji dan ne može proći bez barem 15 minuta tjelesne aktivnosti.

“Ja sam i danas prije dolaska na ovu press-konferenciju odradio svoje jutarnje vježbanje. U životu sam prošao puno toga i sport je od prvoga dana kada sam lovio patke u svom rodnom mjestu bio sastavni dio mog života. Sve bih vas pozvao da svakoga dana vježbate, jer čovjek je prirodno biće, a sve što je priroda stvorila je stvoreno da se kreće i zato se bavite bilo kakvom vrstom tjelesne aktivnosti”, poručio je Turk.

“Po prvi puta organiziramo i Senior dan za ljude starije životne dobi koji će se održati u parku Maksimir 23. rujna 2019. godine, jer želimo poslati poruku kako se i starijoj životnoj dobi može baviti tjelesnom aktivnošću. Primjer kako se i na radnom mjestu može odvojiti vrijeme za vježbanje dat će nam tvrtka Nestle koja će organizirati športske aktivnosti za svoje zaposlenike, a mi se nadamo da će ih u tom primjeru slijediti i mnogi drugi poslodavci”, rekla je voditeljica projekta Europski tjedan sporta Marija Crnković.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged