edo murtić - grafike nove apstrakcije - muzej za umjetnost i obrt - 2021.

Edo Murtić, veliki hrvatski slikar, predstavlja se limitiranom edicijom grafika “Nove apstrakcije”

Muzej za umjetnost i obrt u organizaciji s Fondacijom Murtić najavljuje otvaranje izložbe grafika u kojoj ćemo se predstaviti Edo Murtić, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Grand finale neposredno pred zatvaranje zgrade Muzeja za umjetnost i obrt zbog konstruktivne obnove nakon potresa pripao je ovoj izložbi naziva “Nove apstrakcije”.

Ovom izložbom Fondacija Murtić predstavlja izdanje nove grafičke mape. Ta mapa naziva “Nove apstrakcije” nastala je na temelju gvaševa velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića, a nastala je u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica od njegova rođenja.


Izložba je završnica svečanog obilježavanja stote obljetnice umjetnikovog rođenja. Na njoj će biti predstavljena grafička mapa u najsuvremenijoj ekskluzivnoj tehnici digigrafike pod naslovom Nove apstrakcije u limitiranoj ediciji Fondacije Murtić. Ovom izložbom sumirana je aktivnost Fondacije koja je osnovana s ciljem očuvanja umjetnikove ostavštine. Muzej za umjetnost i obrt nije slučajno odabran za završnu svečanost ove značajne obljetnice. Naime, upravo je u njemu 1990. godine održana najveća izložba Retrospektiva Ede Murtića 1938.-1990.

Nova serija grafika Edo Murtić – Nova apstrakcija

Grafička mapa u ediciji Fondacije Murtić izrađena je prema originalnim predlošcima Ede Murtića iz ciklusa Nova apstrakcija. Mapa će biti izdana u ograničenoj nakladi od 60 primjeraka po motivu. Ukupno će se prikazati 20 motiva u tri dimenzije tehnikom digigrafije. Mapa će imati i certifikat koji garantira muzejsko-arhivsku kvalitetu otiska te broj otisaka te certifikat autentičnosti Fondacije Murtić.

Izložba Nova apstrakcija će za javnost biti otvorena od ponedjeljka, 15. studenoga do petka, 31. prosinca 2021. godine. Na izložbi će se predstaviti limitirane edicije grafika Nove apstrakcije velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića kao i djelovanje Fondacije Murtić. Kustos izložbe je Branko Franceschi. Izložba je dio ovogodišnjeg programa Advent u Zagrebu te je realizirana uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, partnera i medijskih pokrovitelja. Više informacija o Edi Murtiću doznajte na stranicama Wikipedije.

Tagged