izložba "dylan dog - 35 godina u hrvatskoj" / 2021.

Dylan Dog, lovac na natprirodno, predstavlja se izložbom u Talijanskom institutu

Dylan Dog, poznati strip-junak dobio je svoju izložbu u Zagrebu! Udruga Crtani romani šou i Talijanski institut za kulturu organizira izložbu pod nazivom “35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj”, a gost izložbe je Fabio Celoni. On je jedan od najcjenjenijih crtača stripa Dylan Dog, a njegove radove moći vidjeti na izložbi.

Izložba se održava u prostorijama Talijanski instituta za kulturu u Preobraženskoj ulici 4. Otvorenje izložbe “35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj” održat će se u utorak, 28. rujna, a možete ju pogledati sve do 15. listopada 2021. godine. Izložbu će otvoriti Gian Luca Borghese, direktor Talijanskog instituta i Slaven Gorički iz Udruge CRŠ.

“Mislim da je Dylan Dog privlačan jer nije superjunak kao većina drugih strip-junaka. On je običan čovjek sa svim svojim slabostima koji uspijeva učiniti nevjerojatne stvari”, rekao je Fabio Celoni. Dodajmo da će Celoni crtati i potpisivati stripove za zagrebačku publiku. Druženje će se održati u strip knjižari Torpedo Comics Zagreb u ponedjeljak, 27. rujna u 18 sati. Dodajmo da je autor plakata ove izložbe Danijel Žeželj.

Dylan Dog i njegove borbe sa čudovištima su s nama od 1986. godine

Izdavačka kuća poznata pod današnjim imenom Sergio Bonelli Editore u lipnju 1986. godine, nakon niza uspješnih western projekata, odlučila se na izdavanje novog serijala iz dosad neistraženog žanra horrora. Zahvaljujući atipičnom pristupu horror tematici i miješanju egzistencijalističkih i humornih elemenata, njegov literarni otac Tiziano Sclavi uzdigao je Dylana Doga do statusa ikone horor stripa talijanske škole.

Značaj Dylana Doga u Hrvatskoj i Italiji, njegovoj matičnoj zemlji, je neupitan. Od prvog broja u Italiji 1986. počeo je mijenjati lice horor žanra u mediju stripovske umjetnosti. Začet je inicijalno kao miks popularnih elemenata svjetske pop kulture horor žanra i osebujnih karakteristika giallo i horor filmova koji u Italiji imaju svoju dugu tradiciju. U Hrvatskoj je od osamdesetih godina do danas tiskano više od 800 epizoda u nekoliko paralelnih edicija. Više o lovcu na natprirodno Dylanu Dogu doznajte na stranicama Wikipedije.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - -