predstava "važnije polovice" 2019

Duo drama “Važnije polovice” u režiji Paole Slavice u Polukružnoj dvorani iTD

Premijera predstave “Važnije polovice” autorica Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, u režiji Paole Slavice održat će se u srijedu, 27. studenog 2019. godine u Polukružnoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati. Ulaz na premijeru je isključivo s pozivnicom, dok je reprizna izvedba na rasporedu 28. studenog, također u 20 sati. Riječ je o duo drami koja se bavi generacijom popularno nazvanom milenijalci, obraćajući se upravo njezinim pripadnicima, a na scenu je donose dvije sjajne glumice, višestruko nagrađivana Judita Franković Brdar i nova uzdanica hrvatskog glumišta, mlada Paola Slavica, kojoj je ovo ujedno i prva režija kazališne predstave. Što danas znači ona poznata fraza naših roditelja “kada smo mi imali trideset, u naše vrijeme mi smo…”?

Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu? Što je uspjeh, a što preživljavanje? Koje ljubavne veze imaju potencijal za nešto ozbiljnije od par mjeseci ili godina ležernog nalaženja? Kada i da li uopće imati djecu, obitelj i išta stalnije u toj cijeloj džungli (ne)mogućnosti?

Što sada kada smo dio Važnije polovice rezultat su isprekidano – kontinuiranog rada u kojem su se Beatrica i Mirna nalazile srijedom, spajajući ugodno sa korisnim – uz druženje, bilježeći crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i cijeli svijet nam je na dlanu? Što nakon zadnje pjesme i fajrunta? Jesmo li hrabriji i uporniji od nekih prijašnjih generacija ili smo samo razmaženi i izgubljeni?

Svakodnevica nam je rascjepkana na virtualne profile, izvješća o stanju računa na mailu, stalna uspoređivanja s prijateljima i kolegama, male i grandiozne planove koji se stvaraju i brišu brzinom fejsbučnih statusa, uzdisanja između ugode i anksioznosti i stalna propitivanja nas samih i svih koji nas okružuju.

Važnije polovice rezultat su isprekidano – kontinuiranog rada u kojem su se Beatrica i Mirna nalazile srijedom, spajajući ugodno sa korisnim – uz druženje, bilježeći crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i osobnu prepisku u inboxu. Dodajući fikciji navedene dokumentarističke elemente, izgradili su dva ženska lika – dvije pripadnice ove široko obuhvatne generacije. Mjesto radnje su naravno prirodna staništa svih nas – kafići, i to srijedama, na polovici tjedna.

Predstava je nastala u suradnji nezavisne umjetničke organizacije Teatar Mašina igre i Teatra &TD.

  • autorice: Beatrica Kurbel i Mirna Rustemović
  • režija: Paola Slavica
  • glume: Judita Franković Brdar i Paola Slavica
  • dizajn i scenografija: Luka Borčić
  • produkcija: Teatar Mašina Igre u suradnji s Teatrom &TD
Važnije polovice / Judita Franković Brdar i Paola Slavica

  • foto: Luka Dubroja

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -