dunja knebl i roko margeta - songbook songs - 2021.

Dunja Knebl i Roko Margeta u Močvari promoviraju album “Songbook Songs”

Kantautori Dunja Knebl i Roko Margeta u Močvari će u četvrtak, 25. studenoga 2021. godine promovirati album “Songbook Songs”. Ova umjetnica za koju slobodno možemo reći kako je jedna od predvodnica hrvatske etno glazbe. Neumorno stvara te praktično svake godine izbacuje novi materijal, a sada je došao red na drugo izdanje s mladim multiinstrumentalistom Rokom Margetom.

Njih dvoje su počeli surađivati kada je Roko postao član Kololire, grupe s kojom Dunja radi već godinama. Potom su se odlučili i za rad na dodatnom projektu pa je tako nastao album Svilarica svilu prede, koji je objavljen 2019. dvije godine u samostalnoj produkciji. Suradnja se pokazala itekako uspješnom, jer se može reći kako je taj album bio do tada najbolji u bogatoj Dunjinoj karijeri. Svilarica svilu prede je u siječnju 2020. uvrštena i na prestižnu svjetsku top listu Transglobal World Music Charts. Pandemija koronavirusa je spriječila veću promociju tog albuma, ali Dunja i Roko su ipak imali priliku ga promovirati i u Portugalu, ne samo u Hrvatskoj.


“Najvažniju ulogu u mojem životu odigrale su pjesamarice, knjige s notama i riječima starih narodnih pjesma iz raznih zemalja. Nisu okolnosti bile odlučujuće da tek s 47 godina postanem pjevačica i za širi auditorij. Niti porijeklo, ni roditelji, ni ljudi, već pjesme iz knjiga koje sam učila tijekom dugog niza godina, počevši od djetinjstva. One su poput dobronamjernih prijatelja odredile moju životnu putanju. Znale su da ću u konačnici shvatiti kako mi je najuzbudljivija, najzanimljivija i najljepša stvar na svijetu napraviti prema notama svoju interpretaciju neke tradicijske pjesme koju nikad prije nisam čula.”

Dunja je u svojoj mini autobiografiji najbolje objasnila poriv za stvaranjem albuma “Songbook Songs”

Ako je Svilarica svilu prede prije dvije godine oduševila i domaću i stranu publiku i kritiku, sigurni smo da će se isto dogoditi i s albumom “Songbook Songs”. Prva prilika da ga čujete uživo je upravo u Močvari. Svi oni koji su bili na Dunjinom konceratu znaju da će dobiti prisnu, lijepu i autentičnu glazbenu priču.

Album koje je snimila s Rokom Margetom objavljen je za Geenger Records u petak, 5. studenoga. Promocija albuma održat će se u četvrtak, 25. studenoga 2021. u Močvari. A taj klub na rijeci Savi već godinama glazbeni dom za sve Dunjine projekte. Više o Dunji Knebl doznajte na stranicama Wikipedije.

Video: Dunja Knebl & Kololira – Naša mat

Tagged